Är Apotheker strävan efter “svalka” den gnista som HP behöver?

När det gäller att vara ledande inom den tekniska branschen, hur viktigt är det “svalka” faktor? Tydligt, iPhone och iPad är cool produkter, därför gör Apple en cool företag. Android svalka faktor är också på uppgång – scoring några extra poäng på svalka skala för Google, liksom.

Men kan HP – en old school tech företag höger uppe med IBM – poäng några fräckhet poäng för att driva sin popularitet bland konsumenterna? Ny VD Leo Apotheker är ganska säker på att det kan. Och att göra så är företaget redo att generera några surr med en nyhetshändelse – a la Apple nyhetshändelser – nästa månad för att avslöja det arbete som görs på WebOS, mobila operativsystem den gjorde med förvärvet av Palm.

I en intervju med BBC, Apotheker – tidigare VD för ultra cool SAP – sade att dagar att göra ett tillkännagivande om en kommande produkt och sedan förlora den spänning eftersom produkten inte levereras förrän månader senare är över. Han sade till BBC

HP kommer att sluta göra meddelanden för saker den inte har. När HP gör meddelanden, kommer det att vara redo att leverera. Det är ett enkelt beslut management, jag behöver inte omforma tankfartyget [HP] att göra det.

De produkter som tillkännagavs den 9 februari väntas börja säljas inom några veckor. Vi har sett Apple tillkännage den sortens utsläpp med vissa av sina produkter – men om HP ville verkligen att vara cool, skulle dessa produkter finnas i butik på dagen för offentliggörandet, inte veckor senare.

För vad det är värt, var jag faktiskt imponerad av vad Palm gjorde med WebOS när HP köpte den. Den PalmPre hade ett trevligt användargränssnitt, men jag var inte ett stort fan av själva hårdvaran. Och med de resurser som HP, undrade jag om några av Palm konsument framgång kunde blanda med HP: s grundmurat rykte för att förvandla det till en verklig utmanare i detta utrymme.

Men sedan var det kaos och drama på HP – avgång vd Mark Hurd, striden med Oracle över Apotheker och SAP försök och nu en stor omdaningen på styrelsen. Och medan allt detta pågick, Apple och Google fortsatte att växa sina mobila plattformar, RIM tog del uppmärksamhet med tillkännagivandet av Playbook och även Microsoft lyckats lansera den nya Windows Phone 7.

För en tid, med tanke på HP var bara ett gäng advokater kämpar dessa slagsmål. Nu när uppmärksamheten förskjuts till 9 februari tillkännagivandet, den fråga som BBC rättmätigt frågar är: Är Leo Apotheker rätt kille att sälja HP: s svalka?

Mer detaljer fram om HP: s nya webOS tabletter: Pekplatta namn, Beats Audio, massor av moln lagring, Apotheker HP utmaning: Lösa för programvara

I intervjun erkänner han att han inte är en teknisk kille eller en hårdvaru kille och har inte varit i kontakt mycket med konsumenter. Men han har en försäljning bakgrund – och nu är hans jobb att sälja HP. Han sa

Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär, Enterprise Software, HPE i samtal om att sälja av sin programvaruportfölj, Enterprise, HPE uppdaterar Vertica, ökar maskininlärning funktioner i Haven Ondemand

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär

HPE i samtal för att sälja sin programvaruportfölj

HPE uppdateringar Vertica, ökar maskininlärning funktioner i Haven Ondemand