Är IBMs moln meddelande en smula grumlig?

kommentar Under det senaste året, nästan alla Australiens top-tier operatörer och IT-tjänster jättar har lanserat ambitiösa nya cloud computing strategier när de försöker utnyttja lokala it-direktör “glupande aptit för information och tjänster inom området.

CSC startade lanseringen cykeln i februari tillsammans med Fujitsu, men andra följde snart: Optus i september, Telstra och Accenture i oktober. Igår, HP anslöt sig till trängsel av top-tier teknik jättar kasta sin hatt i molnet ringen.

Däremot har det varit en anmärkningsvärd frånvaro under hela året från den privata moln tåget som leverantörer i Australien alltmer hitching sig till, och det är IBM.

Även om alla dess konkurrenter har hyping upp privata moln lokalt, har Big Blue varit märkligt frånvarande från diskussionen. Det har inte kallas presskonferenser eller ritzy luncher på restauranger som Sydneys Aria. Det har inte riktat sin reklambyrå att spola media med rosiga, molntäckta vyer med ordlekar om “guldkant”.

Det har inte ens riktat enstaka pressmeddelande om molnrelaterade produktlanseringar till inkorgar av australiska journalister.

Och ändå är IBM känd att vara involverad i privata molnlösningar i Australien. Westpac teknik tsar Bob McKinnon inte säga det uttryckligen när han närmare bankens utveckling av sin egen interna privat moln baserad på VMware, Cisco och EMC stack i oktober. Men det finns ingen tvekan om IBM måste ha varit inblandade. Och jag är säker på Big Blue har många fler kunder som har börjat utnyttja privata moln-liknande infrastruktur down under.

När jag frågade IBM framstående ingenjör Michael Shallcross om IBMs molnlösningar i början av förra månaden, stod det klart att företaget gjorde en hel del.

Shallcross påpekade att bolagets molnstrategi hade “flera element till det”.

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

Inte bara stora blå hjälporganisationer bygga sina egna privata moln, sade han, har flera uppmärksammade offentliga molntjänster, såsom dess Lotus Live plattform företaget. I USA är det företag som tillhandahåller molnmiljöer med fokus på testning och utveckling arbetsbelastning – ett populärt område där många organisationer är på väg in i molnet.

Och dessutom är IBM också naturligtvis vad Shallcross beskrivs som “en komponenter leverantör”, vilket innebär att det är ofta företagets hårdvaru- och mjukvarulösningar som går till bygg moln.

Big Blue har länge förutsatt managed services på olika nivåer (som i många fall logiskt utvecklas till privata molnmiljöer) och sedan också ger företaget också konsulttjänster kring molnet.

Liksom andra leverantörer, ser Shallcross termen “cloud computing” som en resa, särskilt när det gäller utvecklingen av virtualiserade miljöer, i stället för en specifik produkt.

I alla dessa frågor, IBM delar en hel del med många av sina konkurrenter: visionen är inte så annorlunda än en CSC eller en Fujitsu eller ens en Telstra. Men det är en faktor som IBMs cloud computing strategi tycks saknas för tillfället.

Tala med andra leverantörer och CIO: er, verkar det som om det finns en gemensam definition av privata molntjänster utvecklas i den australiensiska marknaden. Visionen är att lokalt värd datacenter, med virtualiserade infrastruktur, operativsystem och även applikationer nås via självbetjäningsportaler, samt tillåta insyn, även månadsfakturering och möjligheten att ringa resurser upp och ner efter behov.

Jag skulle karakterisera detta som en viss grad av “mekaniseringen” av leverantörers befintliga resurser. “Standardisering” i ett annat ord.

Det är denna mekanisering faktor sina konkurrenter har mycket fokuserade på detta år. Däremot har jag aldrig får känslan från IBM att företaget är intresserade av att tillhandahålla den typ av standardiserade tjänster som dess konkurrenter är.

Om jag skulle kunna karakterisera IBM attityd, just nu är det ungefär så här: “Vi kan göra allt du behöver”. Däremot den inställningen inte binda det långt in gemensamt framtagna bästa sätten praxis. Och jag tror övergripande det bevisar lite svårt för kunderna att jämföra med de mer standardiserade metoder för IBM: s konkurrenter.

Jag säger inte att IBM: s synsätt är fel. Med sitt djup av resurser och dess globala erfarenhet, kommer IBM under överskådlig framtid vara involverade i cloud computing på många olika nivåer.

Men jag tror att företaget behöver just nu att tänka på att göra ett bättre jobb med att artikulera sin lokala privata cloud computing strategi för den australiensiska marknaden. Annars kommer det riskerar att hamna på efterkälken i vad som ser ut att bli den största skaka upp i företagets IT-infrastruktur som vi kommer att se i vår livstid.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin