Är Intels x86 playbook spelas ut?

Intel Developer Forum insvept denna vecka och de teman lät bekant: Skapa bättre processorer och ekosystem, drivanordningar för alla skärmstorlekar och utnyttja en tillverknings kant.

Intels taglines — transparent computing till exempel — kan förändras, men den bakomliggande teorin som driver chipjätten är detta: Så länge företaget håller gör stora x86-processorer saker kommer att vara bra.

Men analytiker börjar ifrågasätta Intels x86 lång arkitektur kärleksaffär. Dessa analytiker hävdar att Intel behöver en ny riktning för att fokusera på den post-PC-eran. Nya processorerna kommer inte köra PC eller Ultrabook försäljningen eftersom folk köper tabletter och smartphones, dessa analytiker hävdar.

Veckan i IDF: Intel ger röst sökning till ultrabooks | Intel vill omdefiniera mobila persondatorer via röst, gest funktionalitet | Haswell: Intels nyckel för att låsa upp post-PC världen | Intel SVP: Ja, HTML5 är över hyped men det kommer att flytta mobila framåt | Intel: Vi vet hur man gör 10nm chips | Intel-portar Android Jelly Bean till x86-telefoner, men ingen utbyggnaden datum set | Intel: Icke-flyktigt minne skift innebär chips behöver en översyn, Inside IDF: Intel visar framtiden (bilder)

Är nejsägare rätt? Det är oklart, men argumentet är värt att notera. Om nejsägare har Intel knuten, är företaget fördubbla ner på uppfinna PC-marknaden precis som det ska vara skörda en mogen verksamhet och gå hog-wild på mobilen. Intels datacenter strategi kan pågå ett tag eftersom dess processorer driva molnet — trots ARM-baserade microservers kan vara ett hot.

Piper Jaffray analytiker Auguste Gus Richard beskriver fallet att Intel gör fel tur vid en viktig brytpunkt. Han sa

Intel Developer Forum hölls i veckan. Det var lite erbjudna som skulle förändra vår syn på aktiemarknaden. I en post-PC-eran, tror vi CPU-prestanda spelar mindre roll och ekosystemet och differentieringen materia mer än någonsin. Det verkar dock fortsätter företaget att tro det kommer att bli bra om de bara bygga en bättre processor. Vi tror att behovet av Intel att flytta sin affärsmodell har blivit uppenbar. Vad ska Intel göra? Vi föreslår: det förbättra sitt system på ett chip designmetodik, kanske göra ett förvärv som ger dem möjlighet att ge OEM med IP och EDA-verktyg, licens ARM och skörda PC-verksamhet när det kommer in ett tillstånd av nedgång. På denna punkt ser vi Intel som dubblar på förbättrade versioner av x86-processorer, som vi fortsätter att tro är åt fel håll.

Richard även kallad Intels Haswell chip, som är efterföljaren till Ivy Bridge, en har varit. Visst, 10W termiska konstruktionspunkter är trevliga, men de senaste två Intel-processorer misslyckats med att öka PC efterfrågan. Varför skulle Haswell, presenterades på IDF, öka PC efterfrågan. Tabletter och smartphones från Apple och Samsung har sina egna processorer. Även Microsoft har en ARM tablett.

Processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, processorer, Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys, hårdvara, AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen

Dessutom, Richard hävdade att Intel skulle bli ett gjuteri för branschen. När allt kommer omkring, kan Intels tillverknings förmåga inte replikeras lätt. Intel kan få avkastning på sin tillverkning investeringar genom att tillverka chips för Apple. Det tal är kätteri på Intel. Samtidigt är licensiering ARM förmodligen kätteri också.

Att döma av Intels IDF powwow denna vecka, är det ganska uppenbart att chip tillverkaren inte exakt samråder Richard på strategi. Intels David Perlmutter, vice vd, presenterade Haswell

Jag är oerhört stolt över att visa dig och utsättas för dig nästa generation av Intel kärnteknologi, kodnamnet Haswell, som kommer att komma till världen nästa år. Den är baserad på vår 22 nanometer. Men den stora sak om detta hade utformats med rörlighet i åtanke. Detta är mycket att spänna över den effekt prestanda skala allt från en snygg tablett till en Ultrabook att så småningom en högpresterande stationära och arbetsstation. Vi har tagit arkitekturen på största allvar, så vi har kunnat skära 20x av objektet strömmen plattformsnivå, inte bara CPU nivå, att jämföra med en Sandy Bridge, som är den andra generationens kärnteknologi.

Kommer teknik köpare bryr om?

Det är möjligt att tech köpare kommer att bry sig om Haswell — bara för att de första Windows 8-system kan vara buggig. JMP Securities analytiker Alex Gauna noteras

Intel gjorde inte själv någon tjänst när det gäller investeringsklimatet genom trav ut och visa upp Windows 8 system som uppenbarligen inte var redo för bästa sändningstid. Intel är inte främmande för demos som går snett, men huvudtonen i år slog oss som särskilt olyckligt och sannolikt bara att öka investerarnas oro att Intel inte har ett svar på ARM-baserade datorer hot.

Med tanke; Intels försäljning varning, för det tredje kvartalet, makroekonomisk oro och pågående oro Windows 8 efterfrågan, är det inte förvånande att bolagets steady-som-hon-går kadens nya processorer är oroande analytiker.

Wedbush analytiker Betsy Van Hees sade i en forskninganteckning

Medan Intel hade en imponerande lineup av Ultrabooks presenterades på IDF, vi berörda efter kontroll bransch denna förteckning bygger för Ultrabook bygger har redan skett med OEM / ODM söker sälja genom innan du placerar åter order. Bransch kontroller indikerar PC OEM / ODM letar efter oförändrad till 2-3% Y / Y tillväxt för persondatorer som tyder på att vi kunde se en annan fjärdedel av lager bränna i Q4 för MPU.

Det paus i processor försäljningen kommer att skada Intel i nyckel julhandeln. Med tanke på att verkligheten är det ingen överraskning att Intels naysayer tåget fylls.

Intel CTO Justin Rattner uppenbarligen inte köper naysayer argument. Hans IDF parting shot

Det brukade vara att vi skulle komma ut och allt vi skulle tala om var den kisel. När vi flyttade längs vi pratade mer och mer om plattformar och jag tror idag, igår och dagen innan du har kommit att uppskatta fokus vi har på att skapa stora upplevelser över hela compute kontinuum. Jag är säker på att vi kommer att njuta av åkturen i framtiden tillsammans.

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen