Händerna på med i3 fönsterhanterare: installera, konfigurera och använda

Jag råkade nyligen att lägga märke till att det fanns en ny punkt-release (4,12) av i3 fönsterhanterare. I enlighet med vad som verkar vara deras allmän riktlinje frisläppandet var extremt lågmälda, jag märkte det bara för att jag kontrollera deras hemsida från tid till annan.

När jag såg att det senaste versionsnumret hade förändrats, jag grävde runt ett tag och äntligen hittat utgåvan, som listar de förändringar och buggfixar i den här versionen. Uppdateringen ändrar inte den grundläggande utseende eller drift av i3 – detta är, trots allt, en punktutgåva – men de gör städa upp en hel del mindre problem. Jag var nog mest imponerad av det faktum att det fanns dokumentation och mansidespaketen uppdateringar ingår, eftersom jag verkligen gillar projekt som inte försumma pappersarbete.

Jag sedan började kontrollera pakethanterarna för olika Linux-distributioner som jag håller laddad, och fann att ett antal av dem redan den uppdaterade versionen. De som redan erbjuder 4,12 inkluderar Debian testning, OpenSUSE, Manjaro, Fedora, Korora, Sparky och Kali, de som ännu inte har det inkluderar Debian stabil (4,8), Ubuntu (4.10), Linux Mint (4,7) och Linux Mint Debian Edition ( 4,8).

Medan jag är på temat i3, jag tror att det är en bra tid att sätta ihop en “kokbok” av hur jag använder den, i hopp om att det kommer att göra det lite lättare för andra att komma igång. De specifika “recept” som jag kommer att omfatta är

Kom ihåg att detta är bara Jannes Stuff, är den auktoritativa dokumentation om i3 dokumentationssida. Vad jag har för avsikt att göra här är att visa hur man kan i3 installeras och köras med ett minimum av krångel. Åh, och medan jag talar om dokumentation, är i3 Referenskort absolut ovärderlig när du komma igång med i3.

Installation: Om du vill använda i3, är det första du måste göra är att få den installerad (duh). Det finns två sätt att närma sig detta – välj en Linux-distribution som redan har en i3 skrivbordet eller lägga nödvändiga paket till en fördelning med en annan dator. Det första alternativet är den absolut enklaste, om du är villig att ladda en ny fördelning, och det finns en utmärkt kandidat som jag är medveten om – Manjaro Linux i3. De Manjaro gruppmedlemmar som upprätthåller denna version har gjort ett utmärkt jobb med att inte bara integrera de nödvändiga paket, men att anpassa, som sträcker sig och i allmänhet polering distributionen. Denna fördelning kommer att ge dig överlägset de bästa resultaten för minst investering i tid och ansträngning.

Det finns en varning här, men. På grund av förlängningar och integration, om du börjar med Manjaro i3 distributions du inte kommer att kunna producera samma installation med någon annan distribution utan betydande ansträngningar – om alls. I grund och botten, Manjaro i3 bytet dig, och det är förvånansvärt svårt att komma över att när du ställer upp andra i3 distributioner.

Många användare vill inte läsa in en helt ny distributions bara för att prova ut i3. Alternativet är att lägga till de nödvändiga paketen till en befintlig Linux-installation – men det är inte riktigt så lätt som det låter.

Det krävs mer än bara de paket som heter “i3 …..”, så jag har gjort en kort lista här över vilka paket som krävs, och i vissa fall uppgifter om varför de behövs eller vad de används till. Efter att ha lagt i3 till ett antal olika distributioner, jag tror att openSUSE kan vara den enklaste, så jag kommer att använda den som en bas, och sedan kommer jag att lista skillnaderna i paket och konfiguration för andra distributioner.

För att lägga till i3 Window Manager till en befintlig OpenSUSE Tumbleweed KDE distribution måste du lägga till följande paket – antingen från CLI använder zypper installera …. eller använda GUI Software hanteringsverktyget

Det är en bekväm paketlistan – det är mer än ett absolut minimum du skulle behöva få i3 arbete. Kom ihåg, som är paketlistan om du lägger i3 till ett befintligt OpenSUSE KDE systemet. Andra system kanske har några av de paket som redan installerats, de kanske har några meta-paket som inkluderar flera av dessa i en enda grupp, och de kan ha lite olika namn eller grupper. Här är exempel baserade på de system som jag har försökt så långt

Gnome Desktop Manager (GDM) inte märker att i3 Window Manager har installerats, så det måste startas om. Ett enkelt sätt att göra detta är att starta efter alla i3 paketen har installerats.

Konfigurera: Som med alla skrivbord, konfigurera i3 Window Manager är till stor del en fråga om personlig preferens. Du bör ställa in det så att det är bekvämt för det sätt du vill arbeta med datorn. Jag har redan skrivit om hur man Setup i3 på Kali, så kommer följande att upprepa en del av det, men det kommer att utvidgas utifrån min erfarenhet sedan dess. Jag kommer också skriva detta baserat på openSUSE snarare än Kali, och då kommer jag också att diskutera några av skillnaderna som krävs för Debian och Fedora.

Jag kommer att göra bara lite av anpassning i var och en av tre kategorier – Utseende, start och tangentbord kartläggning. Min avsikt är bara för att visa vad som kan göras med några enkla exempel, så att du sedan kan ta över och verkligen konfigurera i3 som du vill ha det.

# Fönsterdekoration

Utseende: Fönster dekorationer och så, tangentbord kartläggning: Lägga praktiska kommandon, Startup Processing: Att få extra program som körs

i3, i3status, i3lock: Dessa tre paket är hjärtat av i3. I3 paketet ingår fönsterhanteraren själv, i3status ger statusfältet längst ner på skärmen, och i3lock är en skärm lås verktyg, dmenu. Detta är den vanligaste programmenyn verktyg för i3, feh. En bild betraktaren, speciellt användbar för att ställa in bakgrunden för i3, xautolock. en inaktivitet timeout / lås verktyg, dunst: Detta är ett enkelt verktyg anmälan. Det är inte absolut nödvändigt att få i3 arbetar, men om du inte installerar det då du inte kommer att få meddelande om saker som trådlösa nätverkets status, Network-gnome. På OpenSUSE, är detta paket som innehåller nm-appliet , vilket ger en ikon Network manager på i3 statusfältet, för att ge dig information och ledning tillgång till trådlösa (och trådbundna) nätverksanslutningar, scrot. en skärmdump fånga verktyg

new_window pixel 2

bindsym $ mod + u gränsen ingen

bindsym $ mod + z gräns pixel 2

bindsym $ mod + n gränsen normal

I3 meta paketet ingår i3-wm, i3lock, i3status och suckless verktyg (som innehåller dmenu) så att du kan få alla de som installerats med ett urval i synaptiska eller apt-get,. Network-manager-gnome inkluderar nm-applet , så om du redan har Gnome eller Xfce datorer installerade, är nm-applet förmodligen redan där,. feh, dunst och scrot kommer förmodligen att läggas till.

DNF installera i3 i3lock i3status dunst – detta kommer även att installera dmenu och dzen2, DNF installera feh xautolock scrot network-manager-applet.

Använda i3: När nödvändiga paket har installerats, bör du starta att se till att sessionshanteraren meddelanden som i3 Window Manager är tillgänglig. I vissa fall (med vissa sessionsförvaltare) räcker det att logga ut, men för att vara säker på att bara starta om. Sedan när inloggningsskärmen kommer upp igen, kommer det att finnas en ikon som ser ut som ett kugghjul, eller en skiftnyckel, eller bara en enkel rullgardins listan över tillgängliga skrivbordssessioner där du kan välja i3.

Första gången du loggar in med i3, kommer det att fråga om du vill skapa en standard konfigurationsfil. Jag antar att det skulle vara möjligt att säga nej på denna punkt, och sedan skapa manuellt konfigurationsfilen (eller kopiera en konfigurationsfil från något annat system), men jag rekommenderar starkt att acceptera standard till att börja med.

Du kommer då att bli tillfrågad vad du vill använda för Meta-tangenten. Standard här är Super nyckeln, ibland kallar “fönster” -knappen, men du kan också välja Alt-tangenten. Om du vill använda någon annan tangent, kan du manuellt redigera konfigurationsfilen senare att ändra på detta.

När dessa två frågor har besvarats en standard konfigurationsfil skapas, och du kommer att loggas in och redo att använda i3 fönsterhanterare.

Vid det här laget är du redo att börja använda i3, och du bör ha en skärm som liknar den som visas här

Bakgrunden / tapeten kommer förmodligen att vara annorlunda, och det kan till och med vara lite rörigt med några överblivna fönster och andra cruft från inloggningsprocessen. Inte oroa sig, kommer vi fixa det med ändringarna i i3 konfigurationsfilen.

Om du är bekväm med editorn vi, du kan bara trycka Meta-Enter för att starta ett terminal, och sedan vi.config / i3 / config

Om du föredrar ett GUI editor, kan du starta en genom att trycka på Meta-d för att få dmenu programmenyn / bärraket, och sedan ange redaktör namn (leafpad, kwrite, vad som helst).

I denna skärmbild Jag har hoppat framåt bara lite, genom att lämna terminalfönster med VI igång, och öppna ett andra fönster med KWrite. Fönsterhanteraren kommer att göra ett beslut om plattsättning baserat på dimensionerna skärmen, om du har en bredbilds-display kommer som standard horisontell kakel (fönster öppnas sida vid sida), på smala skärmar (såsom traditionella 4: 3 ratio) kommer som standard vertikal plattsättning (windows öppnas över / under varandra).

Vilket sätt du väljer att redigera konfigurationsfilen, lägg till rader som visas ovan till slutet av filen, spara den.

Många människor (inklusive mig) inte gillar horisontell kakel i de flesta fall, så i3 ger dig möjlighet att ändra layouten. Om du går tillbaka till den tomma skärmen, som det var när du loggat in, och tryck sedan på Meta-v sedan i3 ändringar vertikal plattsättning. Naturligtvis kan du inte kan tala om detta direkt, men när du öppnar två fönster det kommer att se ut så här

Jag tycker att det är mycket bättre för webbläsaren, eftersom många webbsidor ser inte bra (eller ibland inte fungerar) när de är trånga horisontellt. Men det är egentligen inte nödvändigt i de flesta fall för terminalfönstret.

I3 fönsterhanterare faktiskt gör “behållare” för dessa objekt, och Meta-v och Meta-h (horisontell kakel) kommandon tillämpas på dessa behållare. Så om jag vill nu att öppna ett filhanterarfönster, kan jag flytta markören till terminalfönstret, slog Meta-h för att ställa in horisontell kakel, då slå Meta-d att använda dmenu att hitta och lansera min filhanteraren (jag har PCManFM installerats på systemet).

Bra grejer!

Ok, jag vet att detta blir ganska lång, och det balanserar på kanten av att få ganska komplicerat, men det är ett tips jag vill verkligen att passera längs. När du använder en plattsättning fönsterhanterare, det finns tillfällen när du behöver för ett fönster för att få mer utrymme, eller mer flexibelt utrymme än det kan bli när kaklade. En lösning är att bara gå till en annan arbetsyta (virtuellt skrivbord), men jag vill inte gå in på det just nu. Det andra alternativet är att flyta fönstret, genom att trycka på Meta-skift-mellanslag

Zowie! Är det någonsin bra! Jag kan nu flytta och ändra storlek på det flytande fönstret med hjälp av musen, precis som jag gör med de flesta andra fönsterhanterare. Flyt kommando är en växla, så när jag är klar med det här fönstret kan jag bara slå Meta-skift-mellanslag igen, och det kommer att kaklade med andra fönster igen.

Det bör vara tillräckligt för nu – men det finns fortfarande en sak kvar att göra. När du har gjort ändringar i konfigurationsfilen, måste du logga ut och logga in igen för att få dem att träda i kraft. (Tekniskt inte absolut nödvändigt, men att få auto-start program sorterade är lite långtråkigt, så logga / inloggning är det enklaste valet)

Först stänga alla öppna fönster. Det är aldrig en bra idé att logga ut med öppna fönster och / eller program som körs. Tryck sedan på Meta-Shift-e, och du kommer att få en “tjata bar” längst upp på skärmen, som den här

Klicka på “Ja, avfart i3” logga ut. När du loggar in igen, kommer den uppdaterade konfiguration användas, och i framtiden kan du logga ut med hjälp av Meta-Shift-0, utan tjata bar.

Jag ogillar verkligen tjata bar.

Det finns mycket mer att utforska, att göra och att lära sig om i3. Det finns massor av manualer, handledning och testamenten om det på internet. Ett bra ställe att börja är i3 dokumentationssida, där du hittar inte bara användarhandboken och referenskortet, men också några intressanta och användbara användar bidragit artiklar.

Linux och öppen källkod

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Linux och frukostflingor: Varför finns det så många smaker, Hands-on med Kali Linux Rolling; Så här anpassar din Linux: MATE; Så här anpassar din Linux: Kanel; Så här anpassar din Linux: Xfce; Hands- på med openSUSE Leap RC1: En kort genomgång av installations, Hands-On: kaos Linux 2015,10, alltså mot Calamares: Jämföra Manjaro 15.09 installatörer, Uppgradera min Linux-Windows flera operativsystem Windows 10, Hands-On: Linux UEFI multi -boot, mitt sätt, Hands-On: Linux UEFI multi-boot, del två

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows