HP Compaq 8710p Review

Hewlett-Packard delat sin bärbara företagsdatorer i tre grupper tidigare i år. Vi har redan undersökt ett system i Balanced Mobility sortiment, 6715b. Nästa upp är en bärbar dator från Performance sortiment, 8710p. Den andra intervall kallas Ultra-Light, och vi kommer att se en av dessa system i sinom tid. Priserna för olika konfigurationer av 8710p startar på £ 1121 stiger till £ 1219 (exkl. Moms).

Design; Vår granskning av HP Compaq 6715b började med orden “detta är en stor anteckningsbok”, men sitter det bredvid 8710p och det positivt försvinner. Vägning en rejäl 3.4kg, är du sannolikt inte att vilja bära 8710p mycket långt, om alls. Om du gör det behöver du en rymlig väska som denna bärbara dator har ett fotavtryck 39.3cm bred 27.5cm djup. Tjockleken, bara 3.3cm, är den enda medeldimension på detta system.

Om det någonsin gör befinna sig i transit, är 8710p väl skyddade. Två spännen håller övre och nedre sektionerna tillsammans och locket avsnittet känns ganska tuff.

Skärmen brett format mäter en massiv 17in. från hörn till hörn, och vår granskning provet hade en upplösning på 1440 x 900 bildpunkter. Du kan också få (dyrare) modeller med en 1680-by-1050-pixlar, med eller utan högblank Brightview-teknik. Bildkvaliteten är utmärkt, och vår modellens matt finish gör den idealisk för visning inomhus. Betraktningsvinkeln är också mycket stort.

Det finns plats för en fullstor tangentbord med ett separat numeriskt tangentbord. I själva verket är detta en av de mycket få fall där vi har hittat en anteckningsbok tangentbord för att vara lite för stor för komfort: om du har små händer, kan berörings skriva inte vara så bekväm.

Ovanför numret raden är en rad av nästan fullstora funktionstangenter, medan en inverterad T arrangemang av piltangenterna till det nedre högra hörnet tillgodoser tangentbord baserad navigering. Pekplattan innehåller vad HP kallar en “rullningsområde”, som du trycker och håller för att bläddra vertikalt genom innehåll som webbsidor eller dokument.

Det finns tre knappar nedanför pekplattan. Mellan de vanliga vänster och höger musknapp är en som, när den trycks, kan du sopa någon del av pekplattan för vertikal rullning. En kort svep kommer att sparka igång kontinuerlig rullning, och du kan även styra rullningshastigheten. Vi tyckte att det här systemet mycket effektivt.

De tre knapparna dupliceras under mellanslagstangenten, för användning med en styrpinne som sitter mellan G, H och B-knapparna.

HP har genomfört en beröringskänslig remsa ovanför tangentbordet i sin senaste utbud av bärbara datorer. Detta erbjuder en rad funktioner, inklusive vrida Wi-Fi på och utanför – det finns ingen separat styrenhet för Bluetooth, som måste aktiveras från systemfältet i Windows. En annan knapp på denna remsa aktiverar inställningarna Presentationer, där du kan förkonfigurera den bärbara datorn för att skapa presentationer. En tredje knapp öppnar Hewlett-Packard Info Centre innehåller olika inställnings och systeminformation verktyg.

Till höger om denna touchpanel är en mute-knapp och ett reglage för att styra systemvolymen, samt en knapp som kallar fram Windows Calculator. På andra håll, sitter en fingeravtryckssensor på nedre högra hörnet av handleds rastplatsen.

Funktioner, CPU i vår granskning prov av 8710p var Intels Core 2 Duo T7300 på 2,0 GHz. Andra modeller kör 2.2GHz T7500, 2.4GHz T7700 och 2,6 GHz T7800. Vårt urval översyn hade 1 GB RAM, men kan rymma både 2GB och 4GB.

Vårt system levererades med Windows XP Professional, men Windows Vista Business och Windows Vista Home Basic finns också.

Trådlös anslutning kommer via Intels WiFi Link 4965AGN modul som är lämpad för 802.11a, b, g och Draft-N-anslutning. Bluetooth 2.0 är också integrerat. Gigabit Ethernet-nätverk hanteras av en Intel-adapter, och det finns en 56 Kbps soft för att göra fjärranslutningar över fast.

Grafikprestanda är ett område där stationära och bärbara datorer kan fortfarande vara långt ifrån varandra. För att vara en sann stationär dator system har en bärbar dator att ha en trovärdig grafik delsystem. För detta ändamål har 8710p en kraftfull diskreta grafikmodul i form av Nvidias Quadro NVS 320M med 256 MB dedikerat minne.

Ett annat område där stationära och bärbara datorer skiljer sig avsevärt är hårddiskkapacitet. 8710p erbjuder 120GB, 160GB och 250GB Serial ATA-hårddiskar, allt snurrar på 5400 rpm: vår provet hade en mid-range 160 GB hårddisk.

Den optiska enheten passar in i en MultiBay kortplats på höger sida. Det finns olika alternativ, inklusive Blu-ray, som förmodligen har mer dragkraft med hemanvändare än affärsmän.

Portar och expansionsplatser är sällan så gott på bärbara datorer som de är på datorer. Som sagt, 8710p har inte mindre än sex USB 2.0-portar, vilket är ett stort antal av bärbara standarder och en annan ledtråd att HP positionerar detta system som en riktig stationär dator.

Tyvärr USB-portarna inte är anordnade i det mest ergonomiska sätt. Två är på den vänstra sidan, där de staplas ovanpå varandra. De återstående fyra är på höger sida, i två intilliggande par av staplade portar.

Det största problemet är att använda portarna samtidigt. Vi försökte en rad kringutrustning, inklusive flera USB keydrives, och fann det svårt att stapla två kontakter. Använda alla portar på en gång kan därför vara något av en utmaning.

8710p har en smartkortsläsare och PC-kortplats mot framsidan av vänster sida. Det finns också en flash kortläsare på framsidan, som kan läsa SD, MMC, Memory Stick och xD media.

Den vänstra sidan finns också en HDMI-port och en VGA-utgång, tillsammans med en FireWire-porten (IEEE 1394a).

På höger sida hittar modemet (RJ-11) och Ethernet (RJ-45) portar, liksom mikrofon och hörlurar / linjeutgång minijack. Ryggen är helt upptas av utbytbart batteri, som HP föreslår är bra för upp till fyra timmar elnätet datoranvändning.

Föreställning; Såvitt ergonomi beträffar den 8710 skärm och tangentbord är bra – faktiskt den 17in. skärmstorlek kan vara större än vissa användare som för närvarande får från sin dator.

Batteriets livslängd kan verka som en sekundär fråga med ett system som inte är avsett att resa en hel del. Emellertid kan även ett kontor bunden anteckningsbok behöver spendera tid borta från elnätet – när du ger en presentation eller deltar i ett möte där ett eluttag inte är lätt tillgängliga, till exempel.

HP hävdar batteritid på upp till fyra timmar från standard 8-cells Li-ion batteri. Vi testade detta med BatteryEater batteri benchmarking programvara, som ber den bärbara datorn för att utföra uppgifter kontinuerligt tills batteriet dör. Vi fick en timme 52 minuter i livet. Även med en mer representativ arbetsbelastning och konservativa energisparinställningar, tyder detta på att du är osannolikt att hantera en hel arbetsdag bort från elnätet.

Slutsats; HP Compaq 8710p är uppenbarligen inte en bärbar dator avsedd för mobila professionella. Om en stor stationär dator bärbara verkligen fungerar för dig beror på dina datorbehov. För många en billigare, mindre och mer portabel dator med en extern bildskärm och tangentbord kan visa sig vara en mer ergonomisk och flexibel lösning.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator