HP Folio 13-2000 Review

Ultrabooks som syftar till företagsanvändare är relativt tunn på marken, och HP satsar en tidig anspråk med Folio – för närvarande sin nyckel konkurrent är imponerande Toshiba Portégé Z830. En potentiell attraktion av Folio är dess batteritid – HP hävdar upp till 9,5 timmar för 13.3in. anteckningsbok.

Design, Folio 13 är typisk för den nya vågen av ultrabooks i att vara en liten, lätt, minimalistisk design. Robusthet är en potentiell oro, och du kan säkert böja systemets borstad aluminium lock, men vi har sett mer flex i många ultrabärbara och chassit är i allmänhet fast.

HP Folio 13-2000: en 13.3in. affärsultrabook mäter bara 1.8cm tjock

Basen delen är svart och har en gummerad yta av det slag som vi är mer vana vid att se på smartphones. HP säger att det ger en “mjuk” grepp som ger en viss dragning för fingrarna.

Börjar på 1.5kg, är Folio 13 otvivelaktigt lätt, även om det inte riktigt kan matcha 1.12kg Toshiba Portégé Z830 eller Sonys 1.18kg VAIO Z. Folio 13 dimensioner (22.02cm bred 31.85cm djup av 1.8cm tjock) match sig väl till Portégé Z830: s 22.7cm av 31.6cm med 0.83-1.59cm.

Det finns ingen lås mekanism för att stänga och frigöra locket, men en liten ås i mitten lockets sektionen gör det enkelt att öppna upp Folio 13 när du är redo att börja arbeta. Wed rekommenderar att du investerar i en skyddande slipcase för säker transport.

Tangentbordet är en vanlig isolering-stil enhet med väl fördelade, svampig och bekväma tangenter. Fn-tangenten raden är halva höjden och piltangenterna i det nedre högra hörnet har mycket små pilarna och som kan vara en utmaning för dem med stora fingrar. De fyra hörnnycklar har krökta ytterkanter, vilket gör dem något litet men påverkar inte deras användbarhet negativt.

Folio 13 isolering-liknande tangentbord är bekvämt att skriva på, men bakgrundsbelysningen är manuell snarare än automatisk

Tangentbordet är bakgrundsbelyst men belysningen är inte automatiskt – utan slår du på och av med F5. Detta sparar utan tvekan på batteriet, men du måste hitta på F5 i mörkare förhållanden. Bakgrundsbelysningen själv blöder runt kanterna av nycklarna en liten, om du sitter på något annat än ett helt upprätt läge det är lite störande.

Det finns medieuppspelning, Wi-Fi växling och skärm ljusstyrka på en del av den översta raden av nycklar. Dessa funktioner nås genom en enda knapptryckning i stället för att behöva Fn-tangenten också. Detta kan ta lite tid att vänja sig, men är faktiskt helt logiskt och intuitivt.

Det finns en smal högtalargallret ovanför tangentbordet, och on / off knapp är även här, till vänster. Det är en liten tablett som vi hittade lite svårt att trycka på. En mycket små vita lampan blinkar när den bärbara datorn är i vänteläge.

Under tangentbordet en stor styrplatta tillgodoser en fullständig horisontell passage av skärmen i ett svep. Det har integrerade knappar, vars aktiva områden markeras ut. Knapparna själva är lite stel. Multitouch stöd, däremot, är mycket lyhörda. Du kan inaktivera pekplattan genom att trycka en liten ikon i dess övre vänstra hörnet, och påminna er om det är av en röd lampa lyser över det.

Skärmen åtgärder 13.3in. över diagonalen och har en upplösning på 1366 x 768 pixlar. Det finns en reflekterande beläggning på skärmen som gör det svårt att arbeta med en ljuskälla bakom dig, även vid maximal ljusstyrka på displayen är ganska tråkig och betraktningsvinklarna är inte särskilt bra på antingen vertikalt eller horisontellt plan.

Vi är inte förtjust i den dubbla ramen “, i vilken skärmen är omgiven av en smal pixel gjort svart ram, innan chassit ger sin egen tunn ram. Vi hittade detta arrangemang konstigt störande.

Folio varmluftsventileras från undersidan av chassit. Undersidan fick inte särskilt varmt under våra tester, men alla som gillar att arbeta med datorn på knä kanske vill ta del.

Folio 13 är inte helt tyst, antingen en svag hum ständigt härrör från undersidan ventilerna. Det är bara en mild buller, men det var något störande i tysta miljöer.

I en märklig konstruktion twist, är portar och kontakter alla märkta med ikoner på undersidan av chassit. Vi undrar som någonsin kommer att vända på den bärbara datorn för att upptäcka vilken port är för HDMI, som för USB och så vidare.

Funktioner, Folio 13 kör Windows 7 Professional 64-bitars och drivs av en 1,6 GHz Intel Core i5-2467M processor med 4 GB RAM i stöd. Grafik hanteras av CPU integrerade Intel HD 3000-modulen.

Samt Wi-Fi (802.11b / g / n), Folio 13 stödjer Intels Wireless Display (WiDi) notebook-till-TV-teknik också. Bluetooth 3.0 är också närvarande, plus Gigabit Ethernet.

Det finns en 1,3-megapixel webbkamera ovanför skärmen och HP förinstallerar både Skype och Cyberlink YouCam-programvaran. YouCam är ganska konsument-grade, med sina ramar och visuella effekter, falska talande huvuden och bakgrunder, bild snedvridningar och så vidare. Men det kan användas för enkel bild och videoinspelning, kan ladda upp till YouTube och Facebook, och kan även göra time-lapse och rörelsedetektering inspelning, så det är ganska mångsidig.

För lagring finns det en 128GB SSD – lagringsmediet för val för ultrabooks. En del av detta är reserverad för en återställningspartition, lämnar bara 81GB gratis på vår granskning prov.

HP har konfigurerat Folio 13 med TPM 1.2, som kommer att glädja säkerhetsmedvetna användare och deras IT-chefer. Men som med alla ultrabooks hittills, finns det ingen igenkänning av fingeravtryck för ökad inloggningssäkerhet.

Det finns ingen optisk enhet antingen – en annan definition ultrabook kännetecken. De portar och kontakter är alla fulla storlek och mestadels låg på den vänstra kanten av chassit: att arbeta från baksidan framåt, finner vi uttaget, en Ethernet (RJ-45), en HDMI-port, en USB 3.0-port och en SD-kortplats. Den högra kanten erbjuder en enda USB 2.0-port och en combo mikrofon / hörlursuttaget. Observera att det inte finns någon analog VGA-port.

Prestanda, HP Folio 13 levererade en något lägre Windows Experience Index (WEI) än Toshibas Portégé Z830 på 4,7 (av 7,9) jämfört med 5,2. Men det uppnått en högre topp poäng av 7,5 för primär hårddisk (Disk dataöverföringshastighet) – Portégé gjorde 6,8 för detta delsystem. De återstående delsystem poängen var 7,2 för RAM (minne operationer per sekund), 6,3 för processor (beräkningar per sekund), 6,2 för Gaming Graphics (3D företag och spelgrafikprestanda) och 4,7 för Graphics (Desktop prestanda för Windows Aero). Sammanfattningsvis finns det gott om hästkrafter här för vanliga affärs arbetsbelastning.

Den genomsnittliga kvalitet skärmen inte gör Folio 13 en bra plattform för att ge presentationer till små grupper när du är på resande fot. Såvitt ljud går, det finns gott om volym från högtalarna, men som ofta är fallet med bärbara datorer, är det lätt på bas och tung på diskant.

Enligt HP, får du upp till 9,5 timmar i livet från ett fulladdat batteri. Vi testade systemet med Wi-Fi och HP rekommenderade energischema valt innan du spelar video från en USB-minne kontinuerligt så länge som möjligt. Det levererade 5 timmar 29 minuter av livet under dessa betingelser, vilket tyder på att du skulle behöva tillämpa vissa ganska stränga makt och hantering av arbetsbelastningen för att nå HP: s förmodade 9,5 timmar.

Slutsats, HP Folio 13 är en snyggt utformad ultrabook som stabilt är byggt och har en bekväm tangentbord. Men det finns bara två USB-portar, är skärmen föga imponerande och lagringskapaciteten är begränsad. Något av en mixed bag, då.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator