HP gör en 180 – Nu är det Apotheker sällskap

Denna gäst post kommer artighet av Tony Baers OnStrategies blogg. Tony är en senior analytiker på Ovum.

Av Tony Baer

H P valde i samband med sin Q3 resultat uppmaning att släppa bomben. Företaget som enligt Mike Hurd klocka fokuserade på Converged Infrastructure, spenderar nästan $ 7 miljarder köpa Palm, 3COM, och 3PAR, nu drar en 180 i dikning både PC och Palm hårdvara verksamhet, och göra ett erbjudande att köpa Autonomy, en av de sista stora oberoende Enterprise content management-spelare, för ungefär $ 11 miljarder kronor.

Vid första anblicken, gör affären vettigt med tanke på Leo Apotheker s affärssystem orientering. Från den synpunkten har Apotheker gjort några kloka drag, sätta åldrande Enterprise Data Warehouse varumärke Neoview ur sitt elände, uppföljning veckor senare med förvärvet av Advanced SQL analytics plattformar Vertica. Under Q3 resultat samtal, uppgav Apotheker det självklara att hans komfort faktor med Autonomy: “Jag har tillbringat hela mitt yrkesliv i mjukvara och det är en värld som jag känner väl. Autonomi är mycket kompletterar varandra. ”

Det finns potential synergi mellan autonomi och Vertica, med Autonomy vd Mike Lynch (som kommer att kvarstå som chef för enheten rapporterar till Apotheker) som Autonomi: s användar skärmar ger lång saknade främre till Vertica, och att båda skulle vara bunden av en vanliga “informationslager.” Naturligtvis förvärvet inte är slutligt, han gav inte detaljer om vad det lagret är, men nu vi skulle anta att integrationen kommer att vara på presentation och rapportering skiktet. Det är helt klart en mycket mer potential – Vertica för nu bara innehåller strukturerade data medan autonomi idol systemet håller allt annat. På lång sikt vill vi gärna se federerade metadata och även en utvidgning av vertikala för att hantera ostrukturerade data, precis som Advanced SQL rivaler som Tera s Aster Data redan gör.

Autonomi, enligt min ägg kollega Mike Davis som har spårat företaget i flera år, är en av endast tre ECM leverantörer som behärskar generell dokumentvisare – Oracles Stellent och en australisk öppen källkod spelare som de andra. Till skillnad från HP (mer om detta i ett ögonblick), är autonomi helt friska med den senaste kvartals intäkter upp 16 procent jämfört med året innan, rörelsemarginaler i mitten 40 procent sortiment, och en årstakt som tar bolaget till dess första miljarder dollar år.

Autonomi är helt klart en pärla, men HP betalat dyrt för det. Under Q & A på resultat samtalet tog en Wall Street analytiker ärendet jordnära, frågar om HP fick en hel del, med tanke på att det betalade ungefär 15 procent av sin marknad lock för ett företag som bara kommer att lägga ca 15 till dess intäkter.

Inte mår bra

G reat, dyra förvärv åt sidan, är HP inte så bra i dessa dagar. Exklusive några ljuspunkter, såsom dess Fortify säkerhetsprogram företag, de flesta av HP: s enheter körs bakom förra året. Q3 nettointäkter på $ 31,2 miljarder avsåg upp bara en procent jämfört med förra året, men minskade med 2 procent justerat för konstant valuta. Däremot var IBM: s senaste resultat ökade med 12 procent och 5 procent när valutajusterat. Dennis Howlett twittrade att det var nu HP: s tur att genomgå IBMs nära döden-upplevelse.

Mer specifikt, HP Software var ljuspunkt med 20 procents tillväxt jämfört med året innan och 19,4 procent rörelsemarginal. Däremot skrivaren och bläck företag – lång HPs kassako – tappade en procent jämfört med året innan med ekonomin dämpar efterfrågan från den kommersiella sidan, för att inte tala om försörjningskedjan störningar från den japanska tsunamin.

Däremot ökade tjänster endast 4 procent, och är på väg att sparka i ännu en runda av transformation. John Visenten, som sprang HPs företagstjänster i regionen Americas kommer in för att lyckas Ann Livermore. Problemet är, som Ovum kollega John Madden står det, HP: s tjänster “har varit i ett konstant tillstånd av transformation” som gör vissa kunders tålamod bära tunna. Ända sedan förvärva EDS har HP har försökt – och försöker – att höja arvet outsourcing högre upp i värdekedjan, med sikte bokstavligen in i molnet.

Tricket är att som HP försöker sikta högre upp i mjukvara och tjänster livsmedelskedjan, handlar det om en marknad som har längre säljcykler och långvariga kundrelationer som pris stabilitet. Visserligen när Apotheker utsågs VD i höstas, tillsammans med företagsprogramvara veteran Ray Lane till styrelsen, den konventionella visdomen var att HP skulle träna sin fokus på affärssystem. Så till den grad, har HP: s strategi under de senaste 9 månaderna varit nästan konsekvent – med undantag för tidigare uttalanden om strategiska roll tabletten och WebOS affärer ärvt med Palm.

B ut HP har funnits mycket längre än 9 månader, och dess senaste förändringar i strategin måste ses med ett längre perspektiv. Traditionellt ett ingenjörsföretag växte HP i en brokig sortiment av företag. Innan avknoppning av sin nördiga Agilent enhet i 1999, bestod av testinstrument, mellanregister servrar och datorer, ett symboliskt program företag HP, och så att vi glömmer att skrivaren företag. Sedan dess

Sedan (1) Hurd får kastas ut och (2) nästan omedelbart landar på Oracle, (3) Oracle drar stöd för HP Itanium-servrar, (4) HP stämmer Oracle, och (5) sin Itanium verksamhet sjunker genom golvet.

Som sätter sin prägel på dagens meddelanden som HP “utvärderar en rad alternativ” (kod talar för troligt avyttring) för sin PC och tabletter företag – även om det kommer att hålla WebOS på livsuppehållande som sin sista suck i den mobila arenan. En riktigt långskott: HP: s enda hopp för WebOS kan vara Android OEM inte exakt skratta ihjäl om Googles gå in i telefonverksamheten genom att köpa Motorolas mobil enhet.

2001 förvärv av Compaq som kostar en cool $ 25 miljarder i Carly Fiorina klocka. Det kämpar den mot Dell och orsakade HP att ta en ännu mer schizoid personlighet som konsument och företag varumärke,. Under Mark Hurd regeringstid, mjukvaran kan ha vuxit lite (de gjorde köpa kvicksilver efter omedvetet inte dödas av sin Openview företag), men fokus riktades på infrastruktur – lagring, switchar, och mobila enheter som en del av initiativet Converged Infrastructure,. under tiden HP svalde EDS, lyckas på vad den inte ska göra med sin tidigare ödesdigra planen för PwC.

Big datakonsolidering går upploppet som Teradata köper Aster Data, HP levererar applikationer apparaten lösningar som hävstång konvergerade infrastruktur för virtualisering, datahantering, HP levererar NMC 9,1 som nya krav på nätverkshantering kräver säker, integrerad och automatiserad respons, New HP Service Manager tacklar tid och kostnader i samband med helpdesk produktivitet, HP: s IT Performance Suite ger IT-ledare med enhetlig bild i den totala verksamheten, kostnader, HP tar steget med dubbla moln sprack: offentlig och-eller privata appar stöd kommer av ålder, HP rullar ut EcoPOD modulära datacenter, ger hög densitet konvergerad infrastruktur med extrem energieffektivitet

Det finns logiska grunden för att släppa dessa företag – datorer har alltid varit en låg rörelsemarginal i både försäljning och service, trots vad det påstås vara en extremt effektiv varuförsörjning. Även om en tredjedel av sin verksamhet, persondatorer var bara 13 procent av HP: s vinst, och har minskat i intäkter under flera år. PC var tillräckligt stor för att ge en distraktion och tillräckligt låg marginal för att bli ett avlopp. Och med Palm, fick HP en vältalig OS men med en skadad varumärke som var för sent att bli iOS alternativ – Google hade en 5-års försprång. En annan biter i gräset.

Logiska rörelser, men det är rimligt att fråga, vad är en HP? Med tanke på HP: s kurvor, svängar och om-ansikten, en svår svara. OK, HP sprider sina konsumentföretag – med undantag skrivare och bläck eftersom normala tider de är alltför lukrativa – men HP har fortfarande all denna infrastruktur verksamhet. Det hoppas att rationalisera allt detta att bli en leverantör av infrastruktur moln och tillhörande tjänster, med fokus på informationslösningar.

Som nämnts ovan, företag kräver en stabil, men HP: s historia under det senaste decenniet har varit allt annat än. För att vara ett företag som tillhandahåller, måste teknikleverantörer visa att de har en konsekvent strategi och uthållighet eftersom företags kunder inte vill vara kvar med föräldralösa teknik. Till sin kredit, dagens meddelanden visar frukten av Apotheker: s affärssystem fokuserade strategi. Men HP: s affärssystem kunder och potentiella kunder behöver en försäkran om att HP inte kommer att dra en annan om ansikte när det blir dags för Apotheker efterträdare.

Denna gäst post kommer artighet av Tony Baers OnStrategies blogg. Tony är en senior analytiker på Ovum.

Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär, Enterprise Software, HPE i samtal om att sälja av sin programvaruportfölj, Enterprise, HPE uppdaterar Vertica, ökar maskininlärning funktioner i Haven Ondemand

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

HPE avlastar “icke kärn” mjukvarutillgångar till Micro Focus i $ 8,8 miljardaffär

HPE i samtal för att sälja sin programvaruportfölj

HPE uppdateringar Vertica, ökar maskininlärning funktioner i Haven Ondemand