HP lanserar Project Moonshot, som drivs med Intels Atom först

Hewlett-Packard lanserade sin Moonshot server linje med en Intel-baserad Atom-system som finns idag och fler chipset som planeras i framtiden. Löftet: HP skapar Moonshot hyper skala Software Defined servrar för anpassade arbetsbelastning och ett ekosystem.

Satsningen för HP är att det kan lansera nya Moonshot system på tre gånger produkten cykel traditionella servrar. För HP, Moonshot representerar bolagets förmåga att förnya sig, förbli en server ledare och hålla jämna steg med moln kunder, som i allt högre grad bygger sina egna redskap.

HP vd Meg Whitman startat en Webcast genom att prata “brontobytes av information”, hävdade att webben på sin nuvarande bana är inte hållbart. “Datacentret utrymme som krävs kommer att vara 200 fotbollsplaner” för att möta efterfrågan, kraftverk måste byggas, sade hon.

Fallet för Project Moonshot, ett flerårigt försök, är att dessa system kommer att skära utrymme och makt i datacentret. “Det är grunden för de kommande 20 miljarder enheter”, säger Whitman.

Sammantaget HP pitching ett “bibliotek” av Moonshot servrar och en arkitektur som är utformad för utveckling som sakernas Internet och maskin-till-maskin-applikationer. Initiala referenskunder inkluderar Savvis, ett datacenter hosting och molnföretag, och Purdue University.

HP befattningshavare liknas Moonshot system för övergången från Unix till x86-servrar och innovation som skapas vid användning av bladsystem.

Dave Donatelli, chef för HP: s företagsgrupp, säger HP har haft mer än 50 beta kunder för sin första generationens Moonsystemet. Den andra gen av Moonshot kommer att inriktas på att skapa en programvarustyrd server. Donatelli quipped att branschen kommer att se tillbaka på Moonshot lanseringen 10 år från nu och notera händelsen som en markör där servern industrin förändrats.

Nyckelord

Enligt HP är den första Moonshot systemet finns idag i USA och fokuserade på moln arbetsbelastning. Systemet drivs av Intels Atom-processor. Fler system kommer att ha flera partners och mål vertikaler som sträcker sig från genomics till moln till video till analys, telekom och spel. En global och kanal utbyggnaden börjar nästa månad.

Här är en titt på andra chip partners för Moonshot.

Donatelli inkopplad också ett ekosystem av programutvecklare som kommer att optimera applikationer för Moonshot hyperscale servrar. Donatelli hävdade att företag och molnföretag inte kommer att kunna helt enkelt lägga till fler servrar om och om igen. Makt och utrymme så småningom kommer att ta slut.

Den stora frågan för HP är hur länge Moonshot arkitekturen tar att föröka sig. Bladservrar inte ta bort omedelbart. Idag är Moonshot för stora installationer, men med tiden HP förväntar arkitekturen att bredda till andra användningsfall på mindre företag. Verkligheten är att få företag skulle kvalificera sig för en hyperscale server behandling. Som HP rullar ut system för arbetsbelastningar som analys, genomik och finansiella tjänster som ekvation kommer att förändras.

Bultar och muttrar förklarades av Patrick Moorhead, rektor för Moor Insights & Strategi. Moorhead sade i ett vitt papper

HP Moonshot 1500 System chassi liknar en bladchassi, men på steroider. Det är en 4.3U (7,5 inches tall) chassi som är värd 45 oberoende hot-plug ProLiant-servrar, alla knutna till flera tyger. Som en bladchassi, HP Moonshot 1500 System chassi sport delad strömförsörjning, kylning, och förvaltningsresurser för dem server, patroner.

Till skillnad från bladchassi, det har inte en enda, fast, och delade förbindelse bakplan. Den innehåller tre oberoende nätverks tyger – en Ethernet-switch fabric, en lagrings tyg, och ett kluster tyg. Varje ProLiant Server har tillgång till alla tre tyger.

Moonshot betydelse för HP

Microservers: Vad du behöver veta, fusklapp: Microservers, Microservers: Hur ARM kan utmana Intel genom att bli vän Facebook

HP Moonshot servrar kan stödja 1.800 servrar ett rack,. Varje chassi aktier komponenter för kylning, strömförsörjning och programvara för hantering,. Den Moonshot 1500 använder Intels Atom S1200 processor,. HP arbetar på en ARM-baserad server i samarbete med Calxeda, den partner för den första-gen Moonshot server. En Calxeda talesman sade att det kommer att finnas en ARM-baserad Moonshot på däck. Företaget sade att det kan stödja HP: s lanseringsplan att ha Calxeda-baserade Moonshot servrar senare i år med upp till 180 quad-core i 4U Moonshot server chassi,. Prissättning börjar på $ 61.875 för inneslutningen, 45 HP ProLiant Moonshot servrar och en integrerad växlar,. Den första Moonshot systemet körs på Linux, men är kompatibel med Windows, VMware och traditionella företagsapplikationer eftersom det är x86-baserat via Atom,. energibesparing uppgifter baseras på jämförelse med HP: s DL300 servrar.

I HP Moonshot 1500 systemet, nätverksåtkomst för sina server patroner implementeras som två flyttbara Ethernet switchmoduler som kan konfigureras för redundans eller maxim bandbredd. De första väljarmoduler genomföra 1Gbps länkar, och varje server patron kan ha upp till fyra 1GbE länkar till varje switch, för åtta länkar totalt.

Moorhead noteras att Moonshot kluster tyget är inte i bladen. Grupper av server patroner är anslutna via bandbredd körfält. Varje patron har lagrings körfält. Denna separation av racknivå nätverkstrafik uppsving genomströmning.

Den enda planering rynka visas när kunder mixa och matcha server patroner. HP har inte den kapacitet ännu, men kommer med tiden.

Bortsett från det uppenbara potentiella uppsving för HP: s rykte som en innovatör, Moonshot servrar har också att plocka upp den slappa för andra företag. Enligt Barclays analytiker Ben Reitzes är Moonshot servrar som behövs för att öka HP: s serverintäkter, som kommer att vara mer kritisk bör PC-försäljningen avhopp över tiden. Problemet för HP är att moln spelare använder Quanta och Wistron att göra sina egna servrar över märkes system. Reitzes noteras

Executive Guide: Den 21: a uppgifter Century Center (gratis ebook), tvärfunktionella färdigheter viktiga att driva datacenter, Open Compute: Har datacenter har en öppen framtid, äga vår egen datacenter? Varför skulle någon göra det, CIO fråga

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, artificiell intelligens, Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning

The 21st Century Data Center

Industry Standard servrar utgör 43% av den totala ESSN intäkter, ett område där HP är fortfarande marknadsandel ledare men har sett sin andel sätt de sista kvartalen. Vi tror att tillväxten hålls tillbaka av aktieförlusterna till “self-made” servrar för molnet spelare och oro kring HP: s framtid. Vi blir allt ser Cloud spelare använder ODM partners som Quanta och Wistron att göra sina egna servrar mot användning av produkter från HP, IBM och Dell. Quanta servrar konkurrerar med HP: s Gemini plattform släpptes i juni förra året. Enligt IDC, var HP: s transporter sista kvartalet -6% y / y (vs industrin tillväxt på -4% y / y) och HP: s andel sjönk till 32,0% från 32,6% förra året. Vi tror att HP måste ha en stark x86-servrar företag att driva försäljningen av lagring och programvara. Det kan också vara allt svårare att upprätthålla en ledande position inom servrar om HP förlorar mark i företagsdatorer.

Reitzes sista punkten är värt att notera. HP behöver servrar för att göra bra så det kan sälja mer växel på annat håll.

HP satsar på att Moonshot servrar kan representera 15 procent av marknaden 2015. För nu är Moonshot servrar inte lyfts fram i HP: s Austin datacenter, som används för att visa upp företagets senaste system och programvara, men kör HP.com .

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning