Huawei under eld i Ghana för påstådd bestickning

Kinas Huawei Technologies har anklagats för att muta Ghana styrande parti, i utbyte mot en US $ 43.000.000 skattebefrielse, vilket leder till krav på telekomutrustning maker att sparkas ut ur landet.

Vid en presskonferens i huvudstaden Accra, en talesman för alliansen för ansvarsfull styrning (AFAG), D avis Opoku producerade bevis till stöd för samhället grupp civila påståenden, enligt en rapport onsdag av Daily Guide.

Han hävdade Huawei hade finansiera verksamhet och verksamhet styrande National Democratic Congress (NDC), att bryta landets vallagar.

Enligt nyhetssajten Joy Online, de dokument som visas på presskonferensen ingår fakturor och flygbiljetter till några regeringstjänstemän. Dessa anges Huawei hade skriver kampanj grejor, t-shirts, muggar, mössor och nyckelpersoner, värda miljontals dollar för NDC 2012 valkampanj.

Den AFAG sade efter “omoralisk” gest av Huawei, regeringen “i en ömsesidig gest delades Huawei gruppen vad skulle kunna hävdas gå ner som en av de saftigaste kontrakt som skall doled av den nuvarande NDC regeringen”, enligt en rapport från den Statesman Online.

Den Statesman noterade affären tilldelas Huawei i september 2011 innebar en kontrakt på totalt US $ 150.000.000 för en e-förvaltning plattform.

Krönikan påpekade i Ghana politiska partier lagen o ndast en medborgare kan bidra kontant eller in natura till medel i ett politiskt parti. En icke-medborgare får inte direkt eller indirekt bidra eller donation eller lån, vare sig i kontanter eller in natura till de medel som eller till förmån för ett politiskt parti, tillade den.

Om de befinns skyldiga, kan Huawei och NDC partiet inför rejäl påföljder, enligt AFAG, som även har krävt omedelbar utvisning av Huawei tjänstemän för brott mot lagen om politiska partier,. På andra håll i Afrika, har telekomutrustning tillverkaren också varit föremål för utredningar. Tidigare denna månad, den, ugandiska regeringen enligt uppgift beställt en utredning, i den nationella fiberoptiska projektet under påstådda ökade kostnader och användning av sämre utrustning från Huawei.

På marknader såsom USA, har Huawei varit i fokus för anklagelser om spioneri, på grund av påstådda kopplingar till den kinesiska militären. Men en, Vita huset granskning, har släppt på torsdag hittills inte funnit några bevis. Det är fortfarande under kontroll i Storbritannien, som är satt till, lansera sina egna undersökningar. Företaget har också, förbjudits att delta i Australiens NBN projektet, på grund av nationella säkerhetsproblem.

webbplatsen Asien fick inte något svar från Huawei vid publicering.

? Perth cop nås begränsad dator

? Koreanska Högsta domstolen ex-Samsung anställd leukemifall inte arbetsrelaterad

? Linus Torvalds “hatkärlek med GPL

Google vill garanterat förhandling skydd mot Australiens storbankerna

Säkerhet;? Perth cop nås begränsad dator, Legal;? Koreanska Högsta domstolen fd Samsung anställd leukemifall inte arbetsrelaterad, Enterprise Software;? Linus Torvalds “hatkärlek med GPL, Banking, Google vill garanterat förhandling skydd mot Australiens storbankerna