Hur en större leverantör klippa hårdvara sladden för att flytta till molnet, eller någon annanstans för den delen

Teradata, en leverantör väl känd för den massiva datalager system som har sålts i många Fortune 500 anläggning, faktiskt har en helt annan produkt än den hade bara fem år sedan. Det en gång sålde big-box-lösningar som sammankopplade processorer, lagring diskar, ett operativsystem och programvara som gjorde det hela loppet, Foto:. Joe McKendrick

Dessa dagar, medan Teradata fortfarande säljer boxar, är dess datalagring produktlinje all mjukvara, som lyfts och flyttas till nya råvaror och molninställningar, inklusive Amazon Web Services. Övergången till mjukvarudefinierad produkt är belysande för vad som händer i branschen.

Jag hade nyligen möjlighet att sitta ner med Oliver Ratzberger, vd för Teradata Labs, för att diskutera konsekvenserna av detta stor förändring för säljaren. (Disclosure. Jag var en inbjuden gäst till den senaste Teradata Partners konferens, som bistod med mina resekostnader)

Teradata meddelade i oktober att den gör sitt datalager för moln utplacering på AWS att stödja produktions arbetsbelastning. Den första versionen av Teradata databas på AWS, som lanseras Q1 2016, kommer att erbjudas på en rad olika individuella flera terabyte virtuella servrar – känd som Amazon Elastic Cloud Compute (EC2) instances.Essentially, “ett klick för att porvision en Tera box “, Ratzberger stater.

Teradata redan har erbjudit molnbaserad datalagring från sin egen tjänst för de senaste två åren. Molnbaserad datalagring är en av de snabbast växande segmenten på Teradata verksamhet ( “tresiffrig” tillväxt Jag har fått veta). Vilket väcker frågan: är det möjligt Teradata kommer huvudsakligen att vara ett moln levererade tjänsten i några korta år? Ratzberger säger att det är en möjlighet, men många företagskunder fortfarande föredrar system eller apparater på plats. Han tillägger dock att Tera erbjudande via AWS, eller Tera eget moln för den delen, kommer att vara exakt densamma. “Vi har rullat ut på Amazon är samma kodbas som vi kör på optimerad hårdvara”, säger han.

Så hur var detta hiss och övergång till molnet möjliggörs? Under det senaste året eller så har Tera Database bli helt mjukvarubaserad. Det innebär att koden körs lika behändigt på en Linux-serverkluster som det gör på säljarens egna inhemska lådor – eller på ett moln plattform. Följaktligen tillsammans med AWS slated för Q1 planerar Teradata att distribuera sin programvara på Microsofts Azure-plattformen, följt av Google Compute Engine.

Idag är Teradata 100% programvara “Ratzberger förklarar.” Vad du ser där nere – när du öppnar upp en [Teradata-system rack], är Dells servrar eller Intel-processorer, med Dell eller EMC lagring “Tills nyligen, endast Teradata. sprang på egen hårdvara, stöder Unix.

Den senaste anslutningen mellan mjukvaran och underliggande hårdvaran var BYNET växlar, som bröts och omvandlas till programvara ungefär två år sedan, säger Ratzberger. Små system nu sammankopplas med underliggande hårdvaran via InfiniBand, eller 10 GB Ethernet i fråga om större system, tillägger han. Detta kommer sannolikt att få ökat till 100 GB inom de närmaste 12-18 månaderna som standarderna utvecklas.

Cloud prioriteringar, 7 Essentials av väl anslutna hybridmoln, IT prioriteringar, som företag splittras, så gör enterprise architecture (men på ett bra sätt), moln, Shift: offentliga moln anses säkrare än företagens datacenter, moln, Hybrid moln framtiden, även om chefer inte riktigt vet vad jag ska göra av det

Det finns en avgörande skillnad mellan att använda Teradata instanser i AWS kontra Tera Cloud direkt, Ratzberger påpekar. “Eftersom Tera Cloud anses vara privata moln, gör vi allt genom VPN-anslutningar. Du skulle inte ha tillgång till den vanliga internet. Du skulle bara kunna tunnel via VPN.” Däremot säger han, AWS instanser är tillgängliga genom vanliga internetförbindelser.

Oavsett hur det nås, ökar efterfrågan på molnbaserad datalagring växer snabbt, och blir mer sofistikerade. Det finns nu kunder som tittar på 20 noder eller mer i molnet, som blir riktigt allvarlig “Ratzberger säger. Vid det senaste Amazon Re uppfinna konferensen meddelade Capital One att det skulle helt till molnet, vilket inkluderar dess Teradata-system. Dessutom Ratzberger förmedlas, “VD för Livenation meddelade att inom 18 månader de vill stänga ner alla sina datacenter, och migrera alla till molnet, inklusive Tera Cloud.

Fortfarande, tillägger han, det finns ett antal stora företag som fortfarande ser fördelar i att köpa stora mängder råvaror servrar rabatter, vilket är en besparing från moln abonnemang.

För Teradata, övergången till molnet innebär många fler små och medelstora företag som aldrig haft budgeten för datalagring.

7 väsentliga i väl anslutna hybridmoln

Som företag splittras, så gör enterprise architecture (men på ett bra sätt)

Shift: offentlig moln anses säkrare än företagens datacenter

Hybrid moln är framtiden, även om chefer inte riktigt vet vad jag ska göra av det