Hur länge Egyptens Mubarak har suttit vid makten, som beskrivs i datorns historia termer

Bild med tillstånd från Vintage-Computer.com.

Psykologer talar om tryckminnen, liksom hur några av våra äldre medborgare ihåg exakt var de var när president Kennedy blev skjuten. Jag har funderat på detta hela Egypten sak och plötsligt mindes där jag var när Egyptens dåvarande president Sadat mördades.

Jag var en nyhet junky redan då. Jag var i college, min yngre år. Den dagen var jag i Salisbury Laboratories i Worcester Polytechnic Institute och jag minns att se rapporterna om en TV. Förresten, tillbaka under det första decenniet av 20-talet, var detta också den byggnad där raket pionjär Robert Goddard skulle avfyra prov raketer i källaren, ofta skicka professorer och personal kör för brandsläckare! Kul ställe.

Hur som helst, Sadat mördades och Mubarak blev president. Året innan, jag hade vänt i mina uppdrag på hålkort. Då fortfarande använde vi dem i Fortran klass. Apple II var tillgängliga för användning i Math Lab, och jag höll på att bygga en CP / M maskin i mitt studentrum baserad på en relativt ny Altair 8800.

Mubarak har varit i tjänst sedan dagar CP / M. Han har varit i tjänst sedan innan MS-DOS 1.0 släpptes.

Mubarak hade varit i tjänst under tre år när den ursprungliga Macintosh kom ut, när Apple förklarade att 1984 inte skulle vara 1984.

Mubarak hade varit i tjänst i fyra år när den ursprungliga versionen av Windows släpptes 1985.

Mubarak hade varit i tjänst i sju år när Steve Jobs grundade NeXT 1988, hans något missriktat försök att sälja datorer till studenter för grundpriset för $ 6500.

Mubarak hade varit i tjänst i åtta år när Intel 486-processor släpptes 1989. Om han var en amerikansk president, det är då han skulle ha gått i pension och gått vidare till ett lyckligt liv av styrelseuppdrag och talar turer.

Mubarak hade varit i tjänst i nio år när Sir Tim Berners-Lee uppfann HTML, begreppet URL, och HTTP-protokollet år 1990.

Mubarak hade varit i tjänst i tio år när Linus första versionen av Linux slog scenen i 1991.

Mubarak hade varit i tjänst i 13 år när Netscape grundades 1994.

Mubarak hade varit i tjänst i 17 år när Google grundades 1998.

Mubarak hade varit i tjänst i 23 år när Facebook grundades 2004. Facebooks grundare Mark Zuckerberg var bara 21 vid den tiden, efter att ha fötts några år efter Mubarak tillträdde.

Mubarak hade varit i tjänst i 25 år när den första Twitter tweet var twittrade redan 2006.

Flash Analys: Egypten smälter ner, prop slår tillbaka stängning Internet, hur Internet gick ut i Egypten, Internet går mörkt i Egypten, Egypten “stänger Internet” mitt ytterligare protester, Facebook webbtrafik droppar

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå, iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, iPhone, iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7 ? Det kommer att kosta dig

Mubarak hade varit i tjänst i 26 år när den första iPhone släpptes 2007.

Och Mubarak har varit i tjänst i nästan 30 år nu, under 2011. Facebook har mer än 600 miljoner aktiva användare – nästan åtta gånger hela befolkningen i Egypten.

Det är märkligt, när du tänker på den nuvarande krisen i Egypten i dessa termer. Skulle någon yngre – någon som inte fick sitt nuvarande jobb tillbaka i dagarna av CP / M – skulle det någon har bättre insett hur självdestruktiv det skulle vara att skära sin nation av från Internet?

Låt oss vara tydliga om detta: Mubarak trädde två år innan grundaren av Facebook, företaget som orsakar den största delen av störningar i sitt land, hade till och med fötts.

Jo, utan tvekan, Mubaraks åtgärder är mer destruktivt för sin nation än något annat. De ekonomiska konsekvenserna, ensam – att inte tala om fullständig destruktion av förtroende – kommer att ha en bestående inverkan på Egypten.

De flesta medborgare i världen håller Egypten i våra hjärtan som en av världens äldsta och största civilisationer. Den här veckan såg vi det gamla gardet slå tillbaka mot störningar möjliggörs av ny teknik.

Men Internet-teknik kan inte klafsade. Det är nu en del av det DNA som driver vår värld. Mubarak kan ha kunnat stänga av Internet av i Egypten tillfälligt, men han snart kommer att lära sig att ett nätverk som syftar till att vägen runt kärn förstörelse kommer att göra processen kort med en ledare som tillträdde tillbaka i dagarna av 8-tums disketter.

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada

iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig