IBM hoppas att upend branschstandard server ROI ekvationen

IBM på tisdag kommer att införa en ny klass av branschstandard servrar som man hoppas kommer att öka sin marknadsandel bly och sätta rivaler som HP och Dell på försvar.

Big Blue nya familj av servrar, döpt till EX5 portfölj, har arkitektur tweaks som gör det möjligt för kunden att lägga till mer minne utan att köpa en helt ny server. IBM tillbringade tre år engineering system, som kommer att förhandsvisas på CeBIT i Tyskland.

IBM planerar att ändra branschstandard server retur ekvation via minnesutbyggnadsalternativ och ett extra chip som är utformat för att coacha systemet till bättre prestanda. IBM sa att det kommer att meddela tre EX5 system genom 2010: Fyra processor version, ett nytt blad design och en post från två-processor server (till höger).

Den stora fördelen här verkar vara IBM: s minne tonhöjd. Den EX5 linje är konstruerad för att stödja fler DIMM-moduler (Dual In-line Memory Modules). En DIMM är ett kretskort som rymmer minneschip och ansluts till ett uttag på moderkortet.

Branschstandard x86 bladservrar kommer i allmänhet med 12 till 16 DIMM och om det är maxade ut måste du köpa en annan server. Det verkliga tricket är att lägga till mer minne utan att köpa en ny server och all hårdvara som går med det.

Dessutom: Server försäljning visar tecken på liv under det fjärde kvartalet, fortfarande IBM top dog

IBM: s plan EX5? Erbjudandet blad och rackservrar som har 16 DIMM standard och sedan möjligheten att lägga till ytterligare 24.

Enligt IBM, är vinsten att kunderna inte behöver köpa en ny server när de max ut minne. De kan helt enkelt köpa mer minne och kan göra det i mindre steg för totala besparingarna. Tom Bradidich, IBM kolleger och vice vd för IBM x86-servrar, sade utbyggnadsmöjligheter är ett stort plus eftersom kunderna köpte kompletta system när de egentligen bara behövs mer minne. Dessa ytterligare servrar ledde till högre underhålls och licenskostnader. “Det var som att köpa en full Happy Meal när allt du egentligen ville var priset”, förklarade han.

Få: Bladservern e-postmeddelanden

Bortsett från minnes fördelar (se minnes låda till höger), IBM också lägga till ytterligare en chip till sina EX5 system. Chipet, baserat på IBM: s X-arkitektur, kommer att rida hagelgevär tillsammans med vanliga Intel server chips och minne. Denna IBM chip kommer att minska latens mellan minne och processor. Med den extra chip hävdar IBM att dess EX5 portfölj kommer att leverera 30 gånger bättre databas prestanda jämfört med den nuvarande generationen av system, 99 procent bättre prestanda per watt och möjligheten att köra 78 procent fler virtuella servrar för samma licenskostnad.

Bradidich tillade att X5 chip drar ihop I / O, chip, minne, lagring och nätverk för att locka mer prestanda ur branschstandard minne och chips.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, telekom, Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät test, telekom, Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar, Cloud, Michael Dell på balans EMC affär: “Vi kan tänka på årtionden

Big Blue sade prissättning av dessa nya servrar kommer att vara konkurrenskraftiga med den bredare marknaden, men detaljerna skulle vänta tills Intel lanserar sin senaste server marker vid slutet av månaden.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm uppnå 1Gbps sammanlagda hastigheter i levande 4G-nät testet

Samsung och T-Mobile samarbetar på 5G prövningar

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”