ICAC avslutar tidigare uni IT-chef var skadad

New South Wales oberoende kommissionen mot korruption (ICAC) har funnit att Brett Roberts engagerade i korrupta beteende när han var IT-chef vid University of Newcastle 2006-2007, University of Sydney 2010 och 2011, och Macquarie University från 2012 till 2013.

I sin rapport – Utredning av genomförandet av en universitetschef och andra i förhållande till falska fakturor – ICAC sade att Roberts oärligt utövade sina offentliga officiella funktioner genom att tillåta och intygar betalning av falska fakturor, vilket resulterade i honom att ta emot över AU $ 86,000 i korrupta betalningar i samband med arbete som aldrig gjordes.

Från det totala var AU $ 27.750 betalas av University of Newcastle, AU $ 43.065 av University of Sydney, och AU $ 42,900 från Macquarie University. Det fanns också ett försök att få en ytterligare AU $ 97,350 från Macquarie University på en annan uppsättning av falska fakturor, men det misslyckades.

Kommissionen sade Roberts orsakat eller försökt att orsaka betalningarna av falska fakturor till ett privat företag som kallas förvaltning och Professional Services (MAPS), en enda operatör IT-konsultbolag som ägs av Roberts vän på den tiden, Christopher Killalea.

Medan kommissionen accepterat att Killalea inte var inblandad i systemet att lämna falska fakturor till University of Sydney, ICAC sade att han var inblandad i utfärdandet av falska fakturor till University of Newcastle och Macquarie University.

ICAC avslutades med avseende på åtal av Roberts och Killalea att de bör beaktas för olika brott, bland annat bedrägeri, få pengar genom bedrägeri, och, i fallet med Roberts, med hjälp av en falsk handling – hans meritförteckning – att få anställning vid universiteten.

Kommissionen har också rekommenderat att alla tre universitet se till att anställning screening kontroller utförs på föredragna sökande i linje med den australiensiska standarden för sysselsättning Screening.

ICAC lanserade en offentlig utredning i Roberts i februari som en del av en utredning om anklagelser om tidigare universitets IT-chef.

Under den offentliga utredningen, tog Roberts stativet och medgav att utfärda över ett dussin falska fakturor enligt MAPS till University of Newcastle, University of Sydney, och Macquarie University som uppgick till totalt AU $ 113.715, med en majoritet adresserat till sig själv och godkänts av honom.

Roberts sade att under hans anställning med varje universitet, trots att betalas en heltidslön på varje position, han var “bröt” och inför svårigheter att betala allmänna elräkningar – som han påstod var ibland över AU $ 3000 per kvartal – skolavgifter och allmänna levnadskostnader. Han sade att detta var en katalysator för varför han lurat alla tre universitet.

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, samarbete, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? CXO, Vem påverkar CIO: er? Här är topp 20, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

När Killalea fattade ställningen, sade han att “dum lojalitet” sköt hans vilja att hjälpa Roberts arrangera falska fakturor.

Ett liknande fall togs upp av ICAC 2012, när den fann tidigare University of Sydney IT-chef Atilla Demiralay skyldig till korrupta beteende.

Demiralay anklagades för att använda ett företag som han hade en betydande intresse för att anställa IT entreprenörer, som var huvudsakligen familj och vänner, under en period av fem år.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Vem som påverkar CIO? Här är topp 20

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck