Intel preps chips för tunna, lätta bärbara datorer, Är det avspärrningar Atom?

Intels vd Paul Otellini tidigare i veckan betonade chipjätten plan att flytta uppströms från sin Atom netbook marker för att fokusera på “konsument ultra lågspänningsprodukter” till makten tunna och lätta bärbara datorer.

För Intel, Otellini s avstickare till produkt förebådade var en förändring av jämna steg på bolagets resultatsamtal. Intel denna vecka levererade bättre än väntat resultat första kvartalet och kallas en botten i PC efterfrågan — ett påstående som redan ifrågasätts.

Här är Intels gåta: Netbooks är de hetaste säljande PC. Den goda nyheten är att Atom chips makt dessa enheter. Den dåliga nyheten är Atoms bär lägre vinstmarginaler. Intels genomsnittliga försäljningspriser förblev oförändrad under första kvartalet, men chefer sade att Atom efterfrågan sjönk under det första kvartalet från fjärde kvartalet. I ett nötskal, var netbook beslutsfattare välfyllda med Atom chips och behövde inte fylla på lagret.

Om Intel inte är försiktig, Atom kunde komma att dominera sin produktmix. Lösningen flytta uppströms med marker för lätta bärbara datorer. Vad är anmärkningsvärt är att Intel är på väg uppströms territorium AMD har utstakad. AMD har beslutat att rikta ljuset bärbara marknaden och avstå från netbook vurm för nu.

Här är vad Otellini förebådade (utskrift)

Vi tror, ​​och vi har sagt detta för ungefär en fjärdedel nu, att den stora trenden i bärbara datorer i år, med början vid halvårsskiftet, kommer sannolikt att vara mycket väl utformade tunna och lätta bärbara datorer, med hjälp av CULV eller ultra lågspänningsprodukter . Och jag tror att du kommer att se dem till mycket attraktiva pris punkter. Fram till denna tidpunkt har dessa maskiner varit slags verkställande smycken. Och jag tror att de kommer att drabba vanliga konsumentpris, och vi förväntar oss att det är, som i sig kommer att vara en mer tydlig särskiljande uppsättning egenskaper mellan netbooks och bärbara datorer.

Vi ser också fram emot lanseringen av våra nya konsument ultralåg spänning produkter som gör det möjligt för många nya sak och lätta bärbara datorer till mycket övertygande pris punkter.

Budskapet: Det finns mer i livet än netbooks. Och det finns mer pengar att gå uppströms lite. Intel CULV marker kommer att gå mot AMD: s lineup för mini-notebooks — en marknad huggen i november.

Intel, Intel snäpper upp Movidius att skapa framtida datorseende, VR tech, processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, lagring, Intel levererar nya 3D NAND SSD för persondatorer, datacenter, sakernas Internet, Enterprise Software ;? Bland företag tech jättar tar pragmatisk innovation under

Så vad händer här? Några analytiker tror Intel försöker rep utanför sin egen hit — Atom.

Wedbush analytiker Patrick Wang skriver i en forskninganteckning

Vi är uppmuntrade av Intels satsning på lågpris ultra bärbara med införandet av ytterligare konsument ultralåg spänning (CULV) processorer i 2Q eftersom de (1) hjälp innehåller potentiella marginal utspädning från Atom uppstigning i produktstapeln och (2) adress en produkt gap som AMD riktar med Neo. Vi tror att låg kostnad ultraportabla bärbara datorer blivit allt viktigare som konsumenter söker efter en gyllene medelväg mellan de tvingande formfaktorer för en netbook och prestanda vanliga bärbara datorer. Vi räknar med Intel att lansera flera CULV-klass processorer den 20 april och ytterligare utöka sitt sortiment när vi närmar oss Computex i juni.

Vi tror att Intel är ute efter att ytterligare segmentera bärbara marknaden genom att införa konsument ultralåg spänning (CULV) klass chips som riktar sig till låg kostnad ultraportabla bärbara marknaden (tänka på en sub- $ 1000 MacBook Air). CULV plattformar förväntas ge laptop-liknande prestanda, rikare multimediafunktioner, 6+ timmars batteritid, och ett komplett tangentbord med avsikt att ge den perfekta kompromissen mellan pris, storlek och prestanda.

Det finns ingen tvekan om att det finns en trevlig marknad för lätta bärbara datorer. Vem skulle inte ha en sub- $ 1000 MacBook Air?

Wang räknar med att Intels riktiga spelet är att se till Atom inte äta i mer avancerade bärbara chips. Men AMD: s planer på att rikta den nisch ovanför Atom verkar träffa en nerv hos Intel.

Wang lägger också

Intels CULV-klass marker kommer i tre smaker, 65nm Celeron, 45nm Core 2 Solo, och 45nm Core 2 Duo. Framför allt var några processorer tillgängliga för OEM under de senaste veckorna, inklusive SU3500 (1.4GHz, 1C) och SU9600 (1.6GHz, 2C). Noterbart är dessa processorer bär en TDP av 5,5 W och 10 W, respektive, och i jämförelse mot standard 35.0W delar. På toppen av lägre spänning, dessa marker använda en miniatyriserad förpackningsteknik, vilket resulterar i mindre förpackningar och tunnare profiler – liknar MPU används i MacBook Air.

Hur kommer detta att spela ut? I ett nötskal får vi en annan Intel vs. AMD dogfight i den tunna, lätta bärbara marknaden. Dock kan Intel ha vissa problem att nå sin dubbla mål innehålla Atom marginal dödande marsch och omintetgöra AMD.

Varför? Titta på de senaste PC-marknaden statistik från ID C.

HP har stigit framåt. Det är viktigt eftersom HP är den mest positiva av AMDs plattform.

JMP Securities analytiker Alex Gauna säger i en forskninganteckning

Även om vi tror Intel vunnit aktie under första kvartalet, kunde uppenbara andelar från HP i slutändan gynna AMD gett HP: s historiska tendens att stödja och stödja AMD-plattformar i större utsträckning än andra ledande OEM. Med AMD som en reservalternativ, är HP i en bättre position än andra OEM att hålla prispress upp på Intel.

Och sedan finns den stora ökningen av netbook kraftpaket Acer. Gauna anteckningar

Acer, ledande inom banbrytande lägre kostnad netbook plattformar, är också bland de aktie vinnarna, med den bästa topp fem år över år enhet tillväxt på 6,8% för att nå andel 11,6% jämfört med 10,1% för ett år sedan. Såvitt vi vet, tenderar Acer att driva lägre prissatta SKU som är en nackdel för Intel ASP mix.

Lägg upp och det är bara logiskt för Intel att rikta den tunna och lätta bärbara marknaden. Det måste spärra av Atom uppgång.

Intel snäpper upp Movidius att skapa framtida datorseende, VR tech

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Intel levererar nya 3D NAND SSD för persondatorer, datacenter, Sakernas Internet

? Bland företag tech jättar tar pragmatisk innovation under