IPO kandidat NetSuite avlossar ett skott på SAP

NetSuite vd Zach Nelson har gått hans tidigare Oracle kollega och on demand software vidhäftande, salesforce.com Marc Benioff, i att förutsäga fel på SAP att penetrera SMB-marknaden. I sitt meddelande till företagets personal (se nedan), Nelson har, “Om de har tur, kommer det att ta SAP minst 8 år, och då spelet kommer att vara över och vi kommer att vara SAP av mid-market.”

Det kommer att ta dem 8 år för att skapa en produkt som har ERP-funktionalitet som vi har i dag. Naturligtvis kan de komma ut med en produkt i år som har vissa funktioner, men inte djup funktionalitet som vi tillhandahåller i dag och att den verkliga medelstora företag behöver “Nelson berättade.” Du kan inte komprimera tid genom att kasta miljontals utvecklare på det. “NetSuite har 70 utvecklare, många som har arbetat med produkten i nästan nio år, tillade han.

Han tror att “vi tittar på utvecklingen från stenålders lösningar som SAP, Microsoft och Intuit till internetåldern lösning av NetSuite vid en ännu snabbare takt än vi kunde ha förutsett.”

Det finns en viss giltighet i sin punkt om stenålders ansökningar från etablerade leverantörer. Hittills har ingen av dem varit särskilt framgångsrika i att flytta sina produkter och affärsmodell in i on demand utrymme.

Nelson sade han inspirerades att skriva anteckningen av David Berlind inlägg om programvara oförenligheter, såsom Intuit Quickbooks ansökan med Vista. “Det är spiken i kistan för den traditionella programvarumodellen. Titta på Intuit, en av Microsofts största ISV. De kan inte få sin produkt redo för Vista”, säger Nelson. “När de största ISV inte kan få produkter redo, hur kan kunder förväntar sig att hantera och uppgradera sin programvara.” SAP och andra leverantörer som tidigare dissade on demand-modellen, nu kan inte springa tillräckligt snabbt för att släcka nästa pressmeddelande. Han sade också att Intuit är rädd för att engagera sig i en on demand modell av rädsla för cannibalizing sin nuvarande verksamhet. “Företaget effektivt kastrerad Quickbooks på linjen,” hävdade han.

Det är inte utan förvarning att Nelson är prepping NetSuite för en börsintroduktion i år, och kasta sand i SAP: s ansikte kommer få lite uppmärksamhet. Han vill inte kommentera IPO, men sade att NetSuite 2006 gjorde omkring $ 70.000.000 i intäkter, 80 procent jämfört med året innan tillväxt, och har 7.000 kunder och 75.000 abonnenter till sina tjänster. Som jämförelse, SAP gjorde $ 8,6 miljarder i intäkter för 2006.

Jag frågade honom varför NetSuite, som har funnits i 8 år, ungefär lika lång tid som Benioff företag, är så mycket mindre än salesforce.com

De valde helt olika program för att sälja. Punktprodukter [som CRM] ta bort snabbare, är en mycket grönare fält ERP-applikationer. Det tar längre tid för ERP-lösningar, men de är mycket segare “, säger Nelson.” Titta på SAP jämfört med Siebel ramp. SAP har en långsammare ramp, men det är en klibbigare ansökan. När en kund köper NetSuite, de ersätter flera applikationer. Det är en mycket mer komplicerad försäljning än att sälja ett prognossystem.

Stora datamängder, Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant, stora datamängder, SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse, SAP, Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award, stora datamängder, SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget

Wohl erbjöd några siffror, såsom 8850 mySAP All-in-One kunder (25 procent jämfört med samma period året tillväxt) och 11.400 SAP Business One kunder över hela världen i slutet av Q3 2006, och cirka 550 mikro vertikala lösningar för mySAP All i-ett globalt och 300 add-ons för SAP Business One. Det är också klart att on demand mjukvaruföretag knapra vid anklarna i SAP, samt Oracle, Microsoft och andra och dra blod.

NetSuite kommer att behöva köra mycket snabbt för att hålla SAP av svansen, särskilt som det blir ett publikt bolag, med alla dess siffror avslöjas. SAP kan kallas långsammare, dyrare och mer komplicerat, men det betyder inte att bolaget kan inte använda om pengar och långa tentakler till muskel sin väg in på marknaden. Naturligtvis skulle ett enkelt sätt att muskel in på marknaden vara att förvärva NetSuite, men det verkar inte vara i SAP strategiska planen.

Undersökning säger SAP HANA ger besparingar, och det är förmodligen sant

SAP lanserar HANA skyddad version av Business Warehouse

Vinnarna tillkännages för SAP HANA Innovation Award

SAP investerar i Vivanda, en digitaliserings mat, stora databolaget