NBN kontrakt ångras: Fletcher

Koalition MP och tidigare Optus verkställande Paul Fletcher har sagt att kontrakt för $ 35,9 miljarder National Broadband Network (NBN) är inte i ett skede där det kommer att vara omöjligt för en koalitionsregering att ångra.

Med Labor kämpar för att välja mellan Kevin Rudd och Julia Gillard som ledare, kan en koalitionsregering kommer in före nästa schemalagda val 2013. Shadow kommunikationsminister Malcolm Turnbull har tidigare indikerat att en koalitionsregering avsevärt skulle ändra NBN utrullning, ringa ifrågasätta multimillion- och biljondollarkontrakt tecknats med artister som Optus, Telstra, Ericsson och Loral, bland annat.

I ett tal till journalister på Media Connect: s 10: e årliga Kickstart konferens i Sanctuary Cove på söndag, Fletcher sade att även om ett antal kontrakt hade undertecknats för projektet, trodde han NBN var inte tillräckligt långt längs för att detta ska vara en massiv oro för koalitionen.

“Jag tycker det är värt att fokusera på vad vi vet om hur omfattande utbyggnaden har varit. Även om det passar tydligt regeringen och NBN Co att ge intryck av att detta är så långt framme är det oåterkalleligt, det är inte rätt”, sade han .

Uppenbarligen, vad vi behöver göra är att komma in och se fullständiga uppgifter om alla avtal, men det skulle vara mycket, mycket överraskande om du hade en styrelse [i NBN Co] som hade åtagit sig att göra utbetalningar före utrullning faktiskt förekommande.

Mer allmänt i sitt tal, Fletcher sade att satsa stort på tekniken var ofta farligt, ännu mer så när du använder offentliga medel. Han sade att beslutsfattare bör undersöka lång historia av ekonomiska katastrofer i tech-sektorn innan man påbörjar en stor teknik projekt som NBN.

NBN Co investerar i två helt nya satelliter för sitt nät. Fletcher påpekade att statligt ägda operatören Aussat skakas upp $ 800 miljoner skuld innan så småningom köptes av Optus i mitten av 90-talet.

Han påpekade också att fiberstamnät företag IP1 som byggde ryggraden mellan Melbourne och Perth innan kollapsar 2003. Han sade att $ 25.000.000 pris som betalas för denna fibernät från Telstra var “en bråkdel av vad det kostar att bygga”.

“Sedan var det Nextgen, som spenderade $ 850.000.000 på en fiberstamnät igång 8400 kilometer mellan de flesta huvudstäderna i Australien Detta kollapsade även under 2003, och byggjätten Leightons -. Efter att ha skrivit ut en egen initial investering i satsningen – köpte ut resten av syndikatet för mindre än $ 40 miljoner, “säger han.

Fletcher nämnde massiva kollaps One.Tel efter det att bolaget betalade $ 523.000.000 för spektrum för att bygga ett nytt mobilnät och pekas ut sin tidigare arbetsgivare Optus som att behöva skriva ned värdet på sin hybrid fiber-koaxial nätverk (HFC).

Alla dessa exempel visar att man inte kan garantera framgång med teknikinvesteringar, säger Fletcher.

“Det sista du ska göra med offentliga medel är att göra stora tekniska satsningar” Fletcher argumenterade.

Framgången för Australiens mobilnät, i jämförelse, drevs av privat konkurrens, enligt Fletcher.

“. Detta uppnåddes inte av regeringen att bygga och driva ett mobilnät i stället ställer regeringen spelregler, utfärdade licenser till tre konkurrerande operatörer, ange några täckningskrav – och sedan i huvudsak fick ur vägen”, sade han.

Alla mekaniken att bygga näten, fastställande av distributionskanaler, reklam och marknadsföring av produkten, och leverera successiva teknisk innovation gjordes av privata företag.

Jag behöver knappast tillägga att NBN använder just det motsatta tillvägagångssättet, vilket är anledningen till att jag förutspår att det kommer att säkra precis motsatt resultat.

Ett stort problem med NBN, enligt Fletcher, är att regeringen “inte kan mandat take-up”. Han sade att Telstra avvecklas sin kopparnätet, kan människor ser att övergå till en långsiktig utveckling (LTE) mobilt bredband i stället för att ha en fast linje tjänst.

De som gick på NBN får inte ta mer än de grundläggande paket, sade han. Detta skulle leda till problem med business case, sade han, eftersom det hade förutspått människor vill högre nivå tjänster, förlitar sig på detta faktum för att beräkna en avkastning för NBN av 7 procent.

Som före detta Optus verkställande, Fletcher beklagade regeringens beslut att avbryta OPEL projektet 2009, men han sa att när Optus förhandlade om kontraktet, blev det klart att regeringen hade en databas med vad det bestäms som “underförsörjda lokaler “, som var hus som inte kunde få” metro-ekvivalenter “bredbandstjänster.

Han sade att koalitionen har kallat för “[fler] omfattande och transparent databas identifiera, på en plats-med lokala basis över Australien, bredbandshastighet för närvarande tillgängliga för varje sådan lokaler”.

Denna databas kan stödja rationella beslut fattas om var att investera pengar för att uppgradera nätet – och om en sådan investering inte behövdes.

Fletcher kunde inte säga hur mycket en sådan databas skulle kosta, men sade att operatörer skulle ha dessa data för varje premiss till hands, och sedan slutanvändare kan då kontrollera att de telco uppgifter matchade sina egna erfarenheter.

Det skulle också göra det möjligt enskilda medborgare att jämföra hastigheten de faktiskt få med vad databasen visade – tillåter avvikelser lyftas fram och åtgärdas.

Koalitionen har skiss bred politik – som ännu ICKE-KOSTNADSSATT – för bredband, inklusive fiber till hemmet för Greenfields, fiber till skåpet för industriområden, och användning av fasta trådlösa och satellittjänster för regional och landsbygds Australien.

Fletcher sade att syftet var att säkerställa 24Mbps tjänster totalt sett, men att det var fel att subventionera tjänster på landsbygden genom att tvinga tunnelbana Australien att betala mer.

Telstra hävdade alltid för en geografiskt genomsnitt avgift. Det är nu den inriktning som Rudd-Gillard Regeringen har i uppdrag för NBN Co Det är ett stort misstag “, sade han.” Det befäster mycket högre kostnader för de flesta australiensare som bor i städerna, och det också döljer kostnaden att tjäna på landsbygden och avlägsna områden.

Enligt min mening skulle en mycket bättre metod är att ge tydliga, på budget subventioner – fördelas på konkurrensmässiga villkor – till operatörer som tillhandahåller tjänster på landsbygden och avlägsna Australien.

Josh Taylor reste till Kickstart konferensen som en gäst i Mediaconnect.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata