Oracle ger Openoffice till Apache

Som jag rapporterade den 31 maj, 2011 Oracle har med IBM: s uppmuntran, med tanke på öppen källkod Openoffice kontorsprogram till Apache Software Foundation (ASF).

I ett uttalande i morse, 1 juni, Oracles Luke Kowalski, vice vd för Oracle Corporate Architecture Group, uppgav att företaget skulle “bidra med OpenOffice.org koden till Apache Software Foundations inkubator. Företaget hävdar sedan att Oracle gör detta “visa sitt engagemang för de utvecklare och öppen källkod samhällen. [Genom] skänka OpenOffice.org till Apache ger populära konsument programvara en mogen, öppen och väl etablerad infrastruktur för att fortsätta långt in i framtiden. Apache Software Foundation: s modell gör det möjligt för kommersiella och enskilda frivilliga medarbetare att samarbeta på öppen utveckling källkod produkt.

IBM: s Kevin Cavanaugh, VP av samarbetslösningar., Som lobbade för Oracle att snurra Openoffice bort när det stod klart att Oracle inte kommer att sätta mycket, om någon, resurser till Openoffice, sade i ett uttalande, “IBM välkomnar Oracles bidrag Openoffice programvara för Apache Software Foundation. Vi ser fram emot att samarbeta med andra gruppmedlemmar att föra tekniken börjar med vårt starka stöd för inkuberingen för Openoffice på Apache. ”

Samt IBM borde. IBM behöver Openoffice för att gå framåt till förmån för sin Openoffice-baserade Lotus Symphony kontorsprogram.

På Apache sida, Jim Jagielski, ordförande i Apache Software Foundation, och föreslog mentor för Apache Openoffice, sade: “Vi välkomnar starkt fokuserade, nya projekt från enskilda medarbetare, liksom de med robust utvecklare samhällen, globala användarbaser, och stark företagskultur stöd. ”

Först Apache säger, kommer Openoffice vara ett “inkubation projekt” eller “podling.” Enligt Jagielski “Podlings som visar att deras gemenskap och produkter har väl regleras under ASF konsensus driven process, släpper all kod under Apache License v2.0, och uppfylla de skyldigheter som åligger en Inkubering projekt flytta ett steg närmare examen till en TLP. Vid ett projekts mognad till en toppnivå projekt (TLP), är en projektförvaltningskommitté (PMC) bildas för att styra sin dag till dag verksamheten, inklusive samhällsutveckling och produktlanseringar.

Det är licensiering del kan vara vara lite av ett problem. Openoffice närvarande licensierad under GNU Lesser General Public License (LGPL) 3,0. Det är inte helt kompatibel med Apache License 2.0.

Jagielski berättar dock att det inte bör finnas några immateriella rättigheter (IP) problem. “Oracle använder vår standardprogramvara Grant för koden donation. All kod upphovsrättsskyddat av Oracle nu relicensed enligt AL2.0. ASF har aldrig krävs upphovsrätts uppdrag.” Således “Åter licensiering av alla Oracle OO.org kod ganska mycket gjort.

Han fortsatte: “Som ni kanske vet, Oracle har bara copyright på OpenOffice.org och inte Open sig, så vi tittar på om ASF äger varumärket gör även meningsfullt.” I vilket fall som helst, “Oracle har tilldelat varumärket” och tillhörande goodwill “till ASF.

Men hur Dokumentet Foundation (TDF), som kluven Openoffice för att påskynda Openoffice utveckling, att skapa Libreoffice?

I ett uttalande, Italio Vignoli, en medlem av dokumentet Foundation styrgrupp, berättade, från ett uttalande som kommer att utfärdas offentligt inom kort att “Genom att donera OpenOffice.org (OOo) tillgångar till Apache Foundation, är Oracle saknas möjlighet att återförenas i OOo samhället styre. Detta är olyckligt, eftersom skillnaderna mellan Apache License och LGPLv3 + / MPL inte möjligt att inkludera i OOo de senaste åtta månaderna av rika innovation från Libreoffice volontärer och bidragsgivare. Dessutom är OOo också kräver många delar av koden ska fungera som inte är kompatibla med Apache licensiering filosofi, och kommer att behöva tas bort eller skrivas om. ”

Ändå är The Document Foundation villiga att prata med Apache Foundation för att erbjuda företag och enskilda användare över hela världen bästa gratis kontorsprogram för företag och personlig produktivitet.

Enterprise Software;? Openoffice är död. Leve Libreoffice, Open Onetime MS Office utmanare Openoffice:? Vi kan stängas på grund av minskande stöd, moln, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

Vignoli tillade: “På den ljusa sidan, är en fördel med detta arrangemang potential,. För framtidssäker licensiering Apache License är kompatibel med både LGPLv3 + och MPL (Mozilla Public License) licenser, vilket gör att TDF framtida flexibilitet att flytta hela kodbas, till MPLv2 eller framtida LGPL versioner licens. Dokumentet Foundation anser att kommersiellt vänliga, copy-vänster licensiering ger den bästa vägen till konstruktivt deltagande i och tillväxten av projektet.

 Berättelser

Vad sjutton som händer med Openoffice?

Novell kommer att fortsätta stödja Libreoffice

Första Libre Release anländer

Oracle, Libreoffice: helst en co-opetition, inte konkurrens

Ubuntu väljer Libreoffice över Oracles Openoffice

? Openoffice är död. Länge leve Libreoffice

Onetime MS Office utmanare Openoffice: Vi kan stängas på grund av minskande stöd

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip